2/3 от домакинствата в Гърция са зле финансово


2/3 от домакинствата в Гърция са зле финансово
Снимка: iStock

5253

Две от всеки три домакинства в Гърция са в по-лошо финансово състояние в сравнение с преди 6 месеца. Причината е въздействието на пандемията от коронавирус върху икономиката, показва проучване на Intrum, цитирано от вестник Kathimerini.

67% са процентите на Гърция – подобно на Румъния – което е най-високият дял сред 24-те страни, изследвани от шведската компания за услуги за управление на кредити. Това е далеч над средното ниво за Европа от 48%.

В основата на този висок процент е голямата зависимост на гръцката икономика от туризма. Дори страни с много повече случаи на коронавирус и десетки хиляди смъртни случаи, като Великобритания, Италия и Франция, показват по-ниски проценти (съответно 55%, 54% и 41%) на влошаване на финансите на домакинствата за последните 6 месеца.

Ситуацията в Гърция ще доведе до увеличаване на дълга на домакинствата, намаляване на капацитета за спестяване и нарастване на заемите за покриване на задължения.

Ако оценките на Intrum се потвърдят от данните, може да се очаква нова дългова криза в Гърция в момент, когато за мнозина предишната криза не е приключила въпреки намаляването на лошите кредити и различните уреждания на дългове към държавата и осигурителните фондове.

Според проучването 61% от домакинствата в Гърция смятат, че сметките им растат по-бързо от доходите им. Това е вторият най-висок процент след Франция (62%), докато средният за Европа е 42%.

Въпреки че банковите депозити се увеличиха, тъй като опциите за пазаруване на хората бяха значително намалени по време на блокирането, тази тенденция се обръща поради увеличени задължения и по-ниски доходи. 52% от гръцките домакинства (четвъртият най-висок процент сред 24-те държави) спестяват по-малко пари в сравнение с миналото поради пандемията. Средната европейска ставка е 39%.

Друга тревожна констатация е, че 28% от домакинствата в южната ни съседка прибягват до заеми, за да плащат сметките си, което вероятно ще доведе до порочен цикъл на дълга. В Европа средната ставка е 18%, предава БГНЕС.

Още от Спестявания


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички