България ще опита да привлече инвестиция от Volkswagen


България ще опита да привлече инвестиция от Volkswagen
Снимка: Volkswagen

4120

България може да предложи инвестиция на Volkswagen у нас, обяви министърът на икономиката Емил Караниколов. "Възможно е България да разговаря за инвестиция на Volkswagen, но под друга форма. Щом не сме отказани, значи имаме шанс", уверен е Караниколов, цитиран от БНР.

Според бившия президент Росен Плевнелиев, който сега в Управителния съвет на Автомобилния клъстер, България може да предложи развоен център за до 5000 души.

Преди дни германският автомобилостроител обяви, че се отказва да строи завод в Турция. Причините са свързани с икономическите загуби, последвали от кризата с коронавируса.

Германският автомобилостроител Volkswagen трябваше да осигури 4000 работни места в региона на западната турска провинция Маниса. Заводът в Маниса трябваше да произвежда до 300 000 коли годишно, а проектът беше на стойност 1,3 млрд. евро.

Коронавирусът и последвалия срив в световното търсене на автомобили обаче промениха плановете на Volkswagen и концернът реши, че не е нужно да изгражда нови мощности. Планираните проекти за коли ще бъдат прехвърлени към вече съществуващите заводи на компанията в Словакия.

Според Плевнелиев сред причините компанията да се откаже е Турция, защото демокрацията в страната е в упадък.

Всички искат Volkswagen, а Volkswagen иска Турция

България също беше сред основните кандидати за място на новия завод, но впоследствие от Volkswagen се спряха на югоизточната ни съседка.

Преди около година премиерът Бойко Борисов изпрати до германското бизнес издание Handelsblatt становище, в което изтъкна предимствата на страната ни и подчерта ползата от инвестицията за цяла Източна Европа. Бяха отбелязани и конкурентната данъчна система, удобни за бизнеса регулации и държавна помощ, добри транспортни връзки и ниски разходи за труд.

"Цял свят знае, че сме добри сега и малко да се отпуши икономиката в света, ще видиш колко ще дойдат тук", оптимистичен е днес Бойко Борисов.

Бойко Борисов, Росен Плевнелиев и Емил Караниколов присъстваха на символичната първа копка на сградата на българския суперкомпютър в "София тех парк".

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички