Ново устройство незабавно засича коронавирус


Ново устройство незабавно засича коронавирус
Снимка: iStock/Guliver

5677

Учени от Университета "Джордж Вашингтон" в САЩ са създали миниатюрно устройство, което почти незабавно открива наличието на коронавирус в човешкото тяло. То засича и следи от антитела, образувани в организма в отговор на този патоген, ако пациентът вече е прекарал инфекцията.

Работата на детектора се основава на метода на цветната спектроскопия и пациентът може да получи резултатите от теста на специално приложение в смартфона. За работата на изследователите от американската столица съобщава специализираният медицински портал MedicalXpress.

Детекторът, състоящ се от проводници, дебели колкото косъм от човешка коса и покрити с много тънък слой злато, е в състояние да реагира на вещества в газообразно състояние и да ги показва, като променя цвета на индикатора. От своя страна изкуственият интелект, анализирайки реакцията на детектора, е в състояние да определи какво вещество се намира в човешката кръв.

"По време на пандемия подобни бързи тестове са много важни", отбелязва авторът на разработката Мона Заглул, която е професор по компютърна техника в изследователския университет.

Експертите са настроили сензорът директно да открива вирусната инфекция от COVID-19, а не антителата, които могат да останат в кръвообращението на човек след като вече е преболедувал.

Устройството работи изключително бързо и удобно и може да се използва навсякъде. Резултатите са готови за минути, което спестява времето и разходите за обработката им в голяма лаборатория.

Здравните власти могат веднага да разпоредят кой да бъде поставен под карантина и да започнат да издирват хората, с които е бил контакт. Бързите действия в подобни ситуации възпират разпространението на вируса.

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички