Откри ли САЩ лек срещу коронавируса?


Откри ли САЩ лек срещу коронавируса?
Снимка: iStock

17162

Експериментално лекарство на биотехнологична компания от САЩ показва обещаващи резултати при тежки случаи на коронавирус, давайки надежда, че светът е напът да открие лечение за смъртоносната зараза.

Медикаментът на Gilead Sciences, наречен Ремдезивир, е приложен при пациенти с тежки дихателни проблеми в САЩ, Европа и Канада, които са поставени на кислороден апарат. За 18 дни 68% от лекуваните с новото лекарство са се подобрили, над половината пациенти са преодолели нуждата от командно дишане, а почти половината са изписани от болницата. 13% от пациентите са загинали.

Резултатите разкрива научен доклад, публикуван в New England Journal of Medicine, цитиран от Bloomberg.

"Не можем да направим окончателни заключения от тези данни, но наблюденията от тази група от хоспитализирани пациенти, които са получили Ремдезивир, са обнадеждаващи", казва главният автор на доклада Джонатан Грейн, директор на болницата по епидемиология в медицинския център Сидърс Синай в Лос Анджелис. Компанията е предоставила лекарството и е помогнала за анализа на резултатите.

Китайски лекар обяви кога ще дойде краят на коронавируса.

Но не всички са толкова вдъхновени от експерименталното лечение. "Данните от този доклад са почти неразбираеми. Има някои доказателства, които предполагат ефикасност (на медикамента), но ние просто не знаем какво би станало с тези пациенти, ако не им беше дадено лекарството", посочва в изявление по имейл Стивън Евънс, професор по фармакоепидемиология в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

В момента се провеждат няколко мащабни клинични проучвания, които да преценят ползата от ремдесивир за лечение на Covid-19, който до момента е заразил над 1,7 млн. души по света и е взел над 100 000 жертви.

Едно от проучванията, проведено в Китай, може да обяви резултати още през този месец. Данните от друго проучване, което се провежда в САЩ, където вирусът се разпространява със страшна сила, също могат да бъдат оповестени през следващите седмици. Самата Gilead Sciences спонсорира други 2 клинични изпитвания.

Нужни са отговори

"При изучаването на Ремдезивир въпросът не е само дали е безопасен и ефективен срещу Covid-19, но и при кои пациенти проявява активност, колко дълго трябва да се лекуват и на кой етап от заболяването им лечението би било най-полезно", обяснява Даниел О'Дей, председател на борда и главен изпълнителен директор на Gilead.

"Необходими са много отговори, поради което се нуждаем от множество видове изследвания, включващи много видове пациенти", добавя той.

Ще има ли втора вълна на епидемията от коронавирус?

Някои от тези въпроси ще получат отговор през следващите седмици с публикуването на първоначални данни от различните клинични изпитвания, изтъква О'Дей в отворено писмо до медиите.

До момента няма доказано лечение, действащо специално срещу коронавирусната инфекция. Gilead е предоставил лекарството на повече от 1800 пациенти, изявили желание да го използват.

Евтин за производство

Ако се докаже, че медикаментът е безопасен и ефективен за лечение на Covid-19, лечението с него вероятно ще струва само около 9 долара, твърди Андрю Хил, старши гостуващ научен сътрудник в департамента по фармакология в Университета в Ливърпул. Лекарството ще се оскъпи, ако бъде адаптирано за венозно приложение, твърдят научните експерти.

Резултатите от контролирани проучвания на Ремдесивир са очаквани с нетърпение, тъй като ще бъдат едни от първите строги мащабни проучвания, завършени върху потенциални лекарства срещу коронавирус.

За лечение на Covid-19 все повече държави по света използват хидроксихлорохин, старо лекарство срещу малария и лупус. Но това лекарство все още не е внимателно проучено в голямо клинично изпитване, за да се установи дали предотвратява тежките усложнения на вируса.

Повечето вълнения произтичат от агресивната реклама в социалните медии на мъничко френско проучване, чиято методология е силно критикувана от много американски медицински експерти.

Широкоспектърният антибиотик Ремдесивир е смятан от изследователите и лекарите за един от най-обещаващите агенти срещу Covid-19, който е изпитван върху хора. В лабораторни проучвания, проведени преди избухването на епидемията от Covid-19, изследователи от Университета в Северна Каролина и Университета Вандербилт установили, че лекарството има мощна активност срещу голямо разнообразие от коронавируси, подобни на новия коронавирус.

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички