Турция показа първия си собствен електромобил (СНИМКИ И ВИДЕО)


Турция показа първия си собствен електромобил (СНИМКИ И ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

13404

Президентът Ердоган представи прототип на първия електромобил турско производство. Турция влиза в бизнеса с електромобили през 2022 г., като ще произвежда до 175 000 годишно, пише Deutsche Welle.

На тържествена церемония в град Гебзе президентът Реджеп Тайип Ердоган представи прототип на първия електрически автомобил турско производство. "Днес е исторически ден - сбъдването на една 60-годишна мечта на Турция", заяви той. Преди време Ердоган каза, че Турция заслужава повече от това да сглобява автомобили на други производители.

Първият опит на Турция да създаде собствена марка автомобили е през 1960-те години, но проектът се проваля и автомобилът "Деврим" остава само на фаза прототип.

Настоящият проект е разработен от турския консорциум Инициативна група за автомобил на Турция (TOGG), в него са взели участие над 100 турски инженери. Производството на първите турски електромобили ще започне през 2022 г., но официалното му име ще бъде обявено през 2020 г. Очаква се в завода да бъдат разкрити над 4000 работни места.

Консорциумът смята да инвестира над 3 млрд. евро за следващите 13 години в разработването и изграждането на 5 модела електрически автомобили. На официалната церемония в петък (27 декември) бяха представени два от тях - червен SUV-модел и сива лимузина. Най-напред електромобилът ще се продава в Европа, а след това и по целия свят.

Проектът беше обявен през ноември 2017 г. и трябва да демонстрира нарастващата икономическа мощ на страната.

Заводът ще бъде построен в северозападния турски град Бурса. Там ще се произвеждат до 175 000 автомобила годишно. Проектът се финансира от правителството, а инвестицията възлиза на 22 млрд. турски лири (около 3,3 млрд. евро). Правителството предоставя гаранции за закупуването на 30 000 електромобили до края на 2035 г.

В Турция се произвеждат коли и на някои световни марки като Ford, Toyota и Fiat. Въпреки това в последно време автомобилната индустрия е в затруднено положение.

Заради валутната криза през 2018 г. вътрешният пазар се срина, а през 2019 г. Volkswagen замрази плановете си за изграждане на завод в Маниса заради военната офанзива на Турция в Северна Сирия.

Алпер Канджа, шеф на турската Асоциация на автодоставчиците, заяви: "Фактът, че правителството гарантира определен обем на продажбите и осигурява пари за инвестицията, показва, че това не е само проект за привличане на електорат."

В краткосрочен план проектът едва ли ще може да помогне на буксуващата индустрия, тъй като автомобилът трябва да влезе в серийно производство едва през 2022 г. "Но ако всичко върви добре, ще се възползваме от този успех след три години", смята Канджа.

Според него, успехът на проекта ще зависи и от това колко високи ще са традиционно солените данъци върху автомобилите. Засега още не се знае колко ще струва първият турски електромобил.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички