Задават ли се масови съкращения в автоиндустрията?


Задават ли се масови съкращения в автоиндустрията?
Снимка: Getty Images / Guliver

4747

Падането на печалбите и неизбежните глоби за прекомерни емисии на отработени газове са следите на кризата днес, оставяща сериозен белег в автомобилната индустрия, като особено показателен пример е Германия.

Следствието от нея - съществува заплаха от масово съкращаване на работни места. В цифри това означава че 9000 компании, изследвани от Института Ifo, 30 процента планират да намалят броя на служителите през следващите три месеца. Това е и най-високата стойност от седем години насам, предава auto-press.

Електрификацията на задвижващите устройства за автомобилите с едновременното увеличаване на производителността обаче ще се отрази положително на заетостта в Германия, според проучването на Fraunhofer ELAB.

Около 75 000 работни места ще са необходими скоро в производството на двигатели, което означава, че ще се отворят 25 000 нови работни места за производство на компоненти като батерии или силова електроника.

През 2018 година в автомобилната индустрия са работели около 840 000 души. Ако двигателите с вътрешно горене бъдат забранени от 2030 година, това може да струва работата в Германия на 620 000 служители.

Икономистите установяват, че тази тенденция набира скорост. "През последните месеци вече се забелязва драматично намаление", според Tима Волмершаузер, ръководител на икономическите изследвания в Института Ifo в Мюнхен.

Изгледите за добро представяне на немските автопроизводители на автосалона IAA, който започва на 12 септември във Франкфурт не са добри. Това се дължи и на забавеното развитие на електромобилността.

"Положението на германската автопромишленост не се развива и спада с прехода към електромобилност", заяви Волмершаузер.

"Колкото по-дълго време е нужно на немската автомобилна индустрия, за да започне да доставя достъпни финансово електрически автомобили за ежедневна употреба, толкова по-големи са съмненията на клиентите дали електрическата мобилност наистина е бъдещето."

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички