Русия спря доставките на петрол за Беларус


Русия спря доставките на петрол за Беларус
Снимка: Getty Images

5434

Русия спря доставките на петрол за Беларус, след като двете страни не успяха да предоговорят споразумението за тях на фона на преговорите за по-нататъшно подобряване на икономическите връзки, съобщава Associated Press.

Беларуската държавна нефтена компания "Белнeфтехим" заяви в петък, че Москва е спряла да доставя суров нефт за рафинерии на страната, докато не бъдат съставени договори за тази година. Двете белоруски рафинерии работеха с нисък капацитет, с резерви от миналата година.

Руската петролна компания "Транснефт", която експлоатира руските газопроводи в Беларус, потвърди, че доставките са прекратени. Транзитът на нефт към Европа остава незасегнат, не са засегнати доставките на природен газ.

Беларус разчита на евтина енергия и заеми от Русия повече от четвърт век. Кремъл наскоро засили натиска върху своя съюзник, повишавайки цените на енергията и намалявайки субсидиите. Беларус трябва да приеме по-тясна икономическа интеграция, ако иска да продължи да получава енергийни ресурси на вътрешни цени за Русия.

Руският президент Владимир Путин и белоруският Александър Лукашенко проведоха два кръга разговори през декември, но не успяха да постигнат споразумение за по-задълбочена интеграция и за цените на петрола и газа.

Путин заяви, че Русия не е готова да "субсидира" енергийните доставки без по-тясна икономическа интеграция с Беларус, а Лукашенко настоя, че няма да се подпише под интеграцията, докато проблемите с доставките на нефт и газ не бъдат решени.

В края на декември белоруският лидер нареди на правителството да търси алтернативни доставчици на петрол.

В Беларус има опасения, че икономическите дискусии са заговор на Русия да погълне Беларус - тези опасения са породени от анексирането на Русия на Кримския полуостров през 2014 г. и подкрепата за сепаратисти в Източна Украйна. Лукашенко многократно отхвърля идеята, обещавайки, че страната му никога няма да стане част от Русия.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички