Принц Хари и Меган: Откъде идват парите им?


Принц Хари и Меган: Откъде идват парите им?
Снимка: Getty Images/Guliver

14275

Принц Хари и Меган Маркъл изненадаха мнозина с изявлението, че се отказват от статута си на старши членове на кралското семейство и смятат да станат финансово независими. Мнозина се запитаха откъде херцогът и херцогинята на Съсекс получават средствата си и какво ще се промени.

Около 95% от доходите на двойката идват от бащата на Хари – принц Чарлз. Той плаща за публичните им задължения, както и за тези на принц Уилям и Кейт Мидълтън, както и част от частните им разходи. Въпросната сума е била малко над 5 млн. паунда през 2018-19 г., пише BBC.

Парите идват от приходите на принц Чарлз от херцогство Корнуол, огромен портфейл от имоти и финансови инвестиции, които му донесоха 21,6 млн. паунда през миналата година.

Останалите 5% от доходите на принц Хари и Меган идва от суверенния грант. Тези пари се изплащат от правителството на кралското семейство за покриване на разходите за служебни задължения и поддръжка на кралските дворци. През настоящата финансова година субсидията е на стойност 82,4 млн. паунда.

Суверенният грант се финансира от печалби от Crown Estate – търговски имоти, собственост на короната. Тези цифри не включват разходите за охрана, които се покриват отделно.

Какво друго притежават?

И Хари, и Меган притежават значително лично богатство. Принцовете Уилям и Хари получиха по-голямата част от богатството от 13 млн. паунда, оставено от майка им принцеса Даяна.

Смята се също, че принц Хари е получил милиони паунда от прабаба си – кралицата майка, казва кореспондентът на BBC Ник Уичъл.

По време на актьорската си кариера, Меган получава по 50 000 долара за участието си във всеки епизод на сериала "Костюмари". Тя има и лайфстайл блог и създаде своя собствена модна линия за канадска марка.

Какво значи финансово независими?

Двойката твърди, че се отказва от финансирането от суверенния грант, което ги превръща във финансово независими членове на кралското семейство. Но този грант осигурява 5% от доходите им и не е ясно дали те ще се откажат от другите си източници на финансиране.

Плановете на двойката да пътува между Великобритания и Северна Америка вероятно ще увеличат разходите за охраната им, които до момента се поемат от британската полиция. Възможно е те да си ги плащат, макар че би им излязло твърде скъпо.

Принц Хари и Меган изтъкват, че винаги са поемали разходите за частните си пътувания, но данъкоплатците вероятно ще продължат да плащат командировките им по официални държавни ангажименти.

Двойката планира да запази британския си дом – Фрогмор Котидж в Уиндзор, който беше реновиран с 2.4 млн. паунда държавни пари миналата година.

Могат ли кралските особи да работят?

Като старши членове на кралското семейство, Хари и Меган нямат право да печелят доходи под каквато и да е форма.

Двойката изтъква, че има и други настоящи членове на кралското семейство, които работят на пълен работен ден.

Принцеса Беатрис и принцеса Евгения (дъщерите на брата на Чарлз – принц Андрю, б.р.), например, не са "работещи кралски особи" – те не изпълняват официални обществени задължения като членове на кралското семейство.

Принцеса Беатрис работи в областта на финансите, а принцеса Евгения е директор в художествена галерия. Въпреки това някои от разходите им все още се поемат от данъкоплатците, като охраната на сватбата на принцеса Евгения през 2018 г.

Откъде ще получават доходите си Хари и Меган в бъдеще е въпрос на обсъждания, твърди Дейвид МакКлър, автор на книга за кралските финанси.

"Вероятно биха могли да получат пари от писането на книги, а по-вероятният източник е от телевизията. Говори се, че Хари и Меган може да сключат сделка с Опра Уинфри, така че това е възможен начин за печелене на пари", каза МакКлър пред BBC.

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички