5 грешки, които ще намалят шанса банките да ви одобрят за кредит


5 грешки, които ще намалят шанса банките да ви одобрят за кредит
Снимка: iStock

9287

Имате ипотека на дома

Благодарение на обновените справки от Централен кредитен регистър относно кредитната история на всеки гражданин на страната и представянето през последните 5 години на кредитния пазар, рискът от отхвърляне на искане за нов кредит от банка е съвсем реален.. Освен това вашата кредитна история не е единственият фактор, който банките използват за определяне на кредитоспособността и риска. Ако в момента изплащате голяма ипотека и доходите ви не са чак толкова големи, най-вероятно от банката няма да пожелаят да ви натоварят с още един дълг. Разбира се, това как сте си плащали предишните кредити също има голямо значение. Кредитната ви история красноречиво говори колко отговорен сте към дълговете си.

Свръх инвестиране в имоти

Традиционно недвижимите имоти са сред най-предпочитаните класове активи за хората. Въпреки това, прекаляването с инвестициите в имоти може да не е добре посрещнато от банката, към която сте решили да се обърнете за кредит. Ако притежавате две или повече къщи и кандидатствате за заем за покупката на ново жилище, има вероятност да ви бъдат начислени по-високи лихви, дори и да сте с отлична кредитна история. Това е така, защото кредитирането на лица с две или повече къщи се счита за прекалено. Това би могло да се приложи дори ако сте съсобственик на някои имоти.

Кредитна карта като инструмент за заемане

Кредитните карти обикновено се разглеждат като краткосрочни кредитни инструменти. Целта, за която използвате кредитните си карти обаче, ще се отрази на кредитното ви досие. Ако редовно изчиствате цялата си сметка за кредитната карта на датата на падежа, кредитният ви резултат ще бъде по-висок. Ако обаче кредитната ви карта стои непрекъснато празна и плащате само лихвите, резултатът ви може да бъде повлиян и искането ви за кредит от банка ще бъде отхвърлено.

Притежание на много кредитни карти

Възможно е никога да не сте забавяли плащане на падежна вноска по кредит или кредитна карта и да имате перфектна история на плащане по всички заеми през годините назад. И все пак, вашият кредитен рейтинг може да ви направи номер, ако се сте на максимума на възможностите си за плащане на вноски по кредити и кредитни карти. Ако притежавате две или три карти вместо една, шансът да ви отпуснат нов кредит или да ви одобрят за нова кредитна карта силно намалява. Препоръчително е използването на суми от кредитната карта никога да не надвишава 40% от кредитния лимит на картата.

Често използване на бързи кредити

По време на коледните и новогодишните празници е трудно да устоите на изкушението за отстъпки на скъпи мобилни телефони, чудесни дрехи от разпродажби, домакински уреди и още някой допълнителен подарък за детето. Празниците само улесняват пускането на атрактивни оферти в големите вериги. Въпреки че такива покупки могат да доведат до временно удовлетворение, тенденцията за надвишаване на разходите с поемането на нови задължения с усвояването на бързи кредити, може драстично да намали вашия шанс да бъдете одобрен за банков кредит. Не забравяйте, че месеците след Коледа и Нова година са най-тежки и новите дългове ще се прибавят към старите ви задължения, възможно е да не се справите с големите суми за плащане. Това ще се отрази пагубно на кредитното ви досие. Всеки ден забавяне на плащането на дължима сума по кредит се отразява в историята ви и банките го взимат предвид.

И накрая, можете да се подсигурите предварително като осигурите чиста история, когато изплатите заем или попълните сумите в кредитната си карта. Поискайте от кредитора да ви издаде удостоверение, че повече не му дължите нищо. Тъй като данните кредитния регистър се обновяват с 15 дена закъснение, това удостоверение ще потвърди, че сте изчистили целия си дълг. Трябва дас те наясно още, че в кредитния регистър вече се вижда на колко кредита сте съдлъжник или поръчител, което също може да повлияе на решението на банката.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички