България може да загуби 276 млн. по европрограми в края на 2013


България може да загуби 276 млн. по европрограми в края на 2013
Снимка:

701

Възможно е България а загуби 276 млн. евро, отпуснати по европейски програми, в края на 2013 г. Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова пред БТВ. Данните са близки до тези, които служебният кабинет на Марин Райков е изчислил - 272 млн. евро.

Златанова посочи, че се взимат всички мерки за минимизиране на сумата, а в момента периодът е много критичен и всяко забавяне коства много. Вицепремиерът не посочи конкретна цифра на загубите и уточни, че това ще стане ясно на 31 декември тази година. По думите й за седем години има под 30 на сто усвояемост в евросубсидиите.

Вицепремиерът взе отношение по течащата проверка за липсващи документи в правосъдното министерство на вече бившия депутат от ГЕРБ Искра Фидосова. Златанова посочи, че информация за това ще има до края на седмицата, а ведомството е било сезирано по темата. „Има създадена комисия, все пак това е архив на 15 години и се връщаме назад. Документите стоят в едно мазе и ако сме сериозна държава не може така да се съхраняват”, добави тя.

Сигналът за липсваща правоспособност за нотариус на Фидосова едва ли би довел до обезсилване на нейни предишни решения, посочи Златанова.

Искра Фидосова коментира, че това са поредни спекулации и ако има някаква липса на информация тя е готова да предостави нужното. „Имам диплома от април 1996 г. и съм получила квалификации. Конкурсът за нотариус е от 1998 г. и имам нужния двугодишен стаж”, уточни тя.

Фидосова взе отношение и по напускането си от структурите на ГЕРБ. Тя посочи, че отдавна е обмисляла да се оттегли и моментът с разкриването на тефтерчето на председателя на Комисията за конфликт на интереси е съвпаднало. „Сега работя като юрист, имам правни договори и ще продължа с професията си”, посочи тя, отричайки ГЕРБ да имала политика на натиск и изнудване.

По повод скандала с висшия магистрат Камен Ситнилски и изтеклите данни за проведен разговор, в който се уговарят гласове за избора му за член на Висшия съдебен съвет, Златанова заяви, че се надява той да изчисти името си след края на проверките.
Тя не се ангажира с конкретна позиция и заяви, че не иска да бъде поставена в ситуация да раздава присъди по телевизията. „За съжаление съдебната система не си помага критиките да спрат. За мен реформата трябва да тръгне от самите магистрати и те да не позволяват политиците да спекулират с непозволени средства – лекарството за това е пълната прозрачност”, смята тя. По думите й осветеността на магистратите от ВСС ще ги запази от такъв тип влияния, особено когато обществото научава за всяка тяхна стъпка.

Златанова изрази умерен оптимизъм в навечерието на мониторинговия доклад на Еврокомисията. Тя заяви, че се надява да бъде отчетен напредък, но все пак той оценява 18 месеца и всеки един скандал или неуспешен опит за промяна ще бъде отчетен.

Златанова предвижда подобряване на процеса по издаване на българско гражданство на фона на стотиците заявления от бежанци, идващи от Сирия. Вицепремиерът организира днес съвещание с институциите, които участват в процеса и ще обсъдят и оплакванията за несправедливо отношение. „Българското гражданство е нещо, което трябва ние да ценим и не може с лека ръка да се раздава. Не може и да сме убедени, че който го иска ще живее в страната и ще говори езика и ще се гордее с това”, категорична беше тя.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички