КЗП предупреждава да внимаваме с потребителските кредити


КЗП предупреждава да внимаваме с потребителските кредити
Снимка:

938

Комисията за защита на потребителите (КЗП) призова за повишено внимание към тегленето на потребителски кредити, предаде КРОСС. 

Все повече хора се обръщат към фирми за бързи кредити поради затруднения да посрещат битовите си сметки, при спешни нужди, когато изпаднат във временна неплатежоспособност и, макар и по-рядко, за извършване на ремонти, за почивки или по други поводи.

Същевременно пазарът на тези услуги продължава да се развива и да бъде динамичен предвид широкото търсене и конкуренцията между търговците. Много са и рекламите и обявите, които привличат вниманието на потребителите за получаване на „бързи пари", понякога с непълни и неясни условия, посочват от КЗП.

От комисията заявяват, че потребителите трябва да знаят, че бързите кредити са скъпи и с високи лихви и трябва да са особено внимателни, когато решат да се възползват от подобни услуги. Това означава, че е необходимо да положат повече усилия да съберат цялата съществена информация за конкретния кредит и за предлаганите на пазара кредити преди да подпишат договор за своя заем.

Преди потребителите да кандидатстват за кредит е необходимо предварително да се информират за най-важните условия по отпускането, усвояването и издължаването му, конкретизират в съветите си от КЗП. Това са общата сума за връщане, лихвеният процент, годишният процент на разходите по кредита (ГПР), срокът на договора, размерът и броят на погасителните вноски (в т.ч. комисионните и таксите на финансовата институция). Тази информация се предоставя от кредитора чрез Стандартен европейски формуляр. Ако потребителят не разбира някой от елементите в него, той има право да получи разяснение.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички