МС обсъди мерки за намаляване на административната тежест


МС обсъди мерки за намаляване на административната тежест
Снимка:

1165

На днешното си заседание правителството обсъди втори пакет от мерки за намаляване на административната тежест за гражданите и за бизнеса. Това съобщи вицепремиерът Даниела Бобева на брифинг след заседанието на Министерски съвет, предаде БГНЕС.

Първият пакет от мерки беше приет от правителството на 1 август. Източникът на втория пакет са предложения на министерствата, общините и областните администрации. Получени са били 81 предложения от министерствата и 160 от областните администрации. На базата на тях в МС днес са били внесени общо 88 мерки. В тях не се включват около 40 мерки в областта на строителството, които предстои да бъдат предложени на следващото заседание на правителството, заяви Бобева. "По-конкретно ефектът от изпълнението на мерките ще бъде отпадане или преминаване от разрешителни в регистрационни на 13 режима, намаляване на сроковете по 14 режима, намаляване на таксите по 9 режима, намаляване на документите по 34 режима, разширяване на каналите за достъп до услуги за пет режима, намаляване на задълженията за информиране по седем режима, опростяване на процедурата по 14 режима", уточни вицепремиер Бобева.

Тя цитира някои от по-интересните мерки, които трябва да бъдат внесени за окончателно одобрение след две седмици. Сред тях са мярка 81 – отпадане на нотариалната заверка при прехвърляне на собствеността на автомобили. Мярка 11 – процедурата за издаване на винетни стикери за хора с увреждания, с която ще отпадне необходимостта от повече от едно посещения в дирекция социално подпомагане и ще се създаде възможност за получаване по пощата. 150 000 души на година ще се възползват от това облекчение. Мярка 44 – намаляване таксите в системата на министерството на транспорта, предвиждаща неколкократно намаляване на редица такси. Мерки на министерството на труда и социалната политика, предвиждащи някои облекчения на работодатели.

Правителството е приело и постановление във връзка с таксите, които събират музеите – Националният институт за недвижимо културно наследство и Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", в което е предвидено съществено намаление на таксите.

Бобева обяви и инициатива на МС за въвеждане на дистанционни стажове за български студенти в чужбина. Тя уточни, че тази година около 1000 студенти са били приети в МС и министерствата. "Един от основните проблеми при провеждането на стажове обаче е, че българските студенти в чужбина имат по-ограничен достъп, защото за тях е по-трудно да се явяват на интервютата. Ето защо въвеждаме възможността както да се кандидатства електронно за стаж, така и провеждането на стажовете електронно. Това означава, че стажовете ще бъдат по определени теми, които ще бъдат възлагани на стажантите, одобрени по електронен път, и ако те са разработени успешно, стажът ще се счита за завършил", обясни Бобева. Всички министерства са подкрепили инициативата, засега има 55 заявки. Тя вероятно ще стартира в средата на октомври, допълни вицепремиерът.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички