Политическата несигурност срина румънската лея


Политическата несигурност срина румънската лея
Снимка: iStock

10719

Румънският лея достигна ново рекордно дъно спрямо еврото на фона на политическата несигурност след падането на правителството, водено от Людовик Орбан.

Централната банка на Румъния определи референтния си курс на 4.8026 леи за евро в петък, с 0.04% по-нисък от курса в четвъртък, предаде SeeNews.

Асоциация на инвестиционните специалисти в Румъния прогнозира валутен курс от 4,8823 леи за евро през следващите 6 месеца и 4,83 леи за евро през следващите 12 месеца.

Леята отслабва постепенно от началото на месеца, след като парламентът освободи дясноцентристкото правителство на Лудовик Орбан чрез вот на недоверие, внесен от социалистите, което увеличи шансовете за предсрочни избори.

Малко след гласуването в парламента президентът Клаус Йоханис назначи Орбан за министър-председател, натоварен със задачата да състави служебен кабинет. Второто правителство на Орбан ще поиска вот на доверие в парламента на 24 февруари.

Ако депутатите откажат да одобрят Орбан или евентуален втори кандидат за премиер, президентът има право да разпусне парламента и да свика предсрочни избори. Самият Йоханис даде да се разбере, че подкрепя сценария за предсрочен вот.

Рейтинговата агенция Fitch Ratings каза след падането на правителството на Орбан, че не е ясно дали възможните предсрочни избори ще доведат до по-голяма яснота относно стъпките на политиката за справяне с неотдавнашното влошаване на фискалните и външните показатели.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички