Кипър взе паспорта на руския олигарх Дерипаска


Кипър взе паспорта на руския олигарх Дерипаска
Снимка: Getty Images

7370

Кипър отне паспортите на приближения до Кремъл олигарх Олег Дерипаска и двама други руснаци, признавайки за пропуски в програмата си за гражданство срещу инвестиции (т.нар. "златни визи"), съобщи местният вестник Politis, цитиран от Moscow Times.

В ход е отнемането на кипърското гражданство на 26 души, които са го получили по тайната схема за паспорти срещу инвестиции. Сред тези, които ще изгубят кипърския си паспорт, са и 9 руснаци, твърдят източници на Reuters.

Според Politis сред лишените от кипърски документи са Дерипаска, синът му и дъщеря му.

Кипърското си гражданство губят и Владимир Столяренко и Александър Бондаренко, бивши ръководители, които руските власти поставиха в международен списък за издирване по обвинения в измама.

Олигархът не знае, че е лишен от гражданство

Говорител на Дерипаска отхвърли информацията, че бизнесменът е лишен от гражданство, с аргумента, че кипърските власти не са го информирали официално за подобно нещо.

"Но фактът, че Кипър очевидно е подложен на безпрецедентен натиск от страна на САЩ за създаване на трудности на руския бизнес, е възмутителен и трябва да предизвика сериозно безпокойство сред международната общност", каза представителят на руския бизнесмен, цитиран от руската агенция ТАСС.

"Златните визи" носят голяма печалба

Кипър започна програмата си за гражданство срещу инвестиции през 2013 г., когато страната беше в дълбока рецесия. Според условията ѝ чужденците, които инвестират поне 2,2 млн. долара в кипърската икономика, могат да си купят паспорт и да си осигурят безвизово пътуване в целия Европейски съюз.

За първите 5 години, в които действа схемата (2013-2018 г.), кипърското правителство одобри 1864 молби за гражданство, които му донесоха 6 млрд. евро. Включвайки членовете на семействата на кандидатствалите, броят им нарасна над 3200 души, а днес е близо 4000 души.

Страната обаче си навлече сериозни критики, тъй като се смята, че много хора, натрупали пари от престъпна дейност, се възползват от визовата ѝ програма.

Кошмарите на Дерипаска

51-годишният Дерипаска напоследък преживява трудни времена. През 2018 г. беше поставен в черен списък от Министерството на финансите на САЩ и на него и компаниите му бяха наложени тежки санкции заради зловредна дейност в полза на Русия.

Това го принуди да се откаже от ръководството на печеливши компании като алуминиевия гигант "Русал", тъй като санкциите блокираха дейността на дружството.

Тази пролет той заведе дело срещу САЩ, твърдейки, че е станал жертва на американското разследване за предполагаемата намеса на Русия в изборите.

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички