Финалната осмица пренарежда картите в Шампионската лига


Финалната осмица пренарежда картите в Шампионската лига
Снимка: Getty Images/Guliver

2312

Този сезон в европейските клубни турнири е уникален и неповторим. Подобна констатация в никакъв случай не е преувеличена, тъй като за първи път в историята носителите на трофеите ще бъдат определени чак през август. Това пренасрочване беше наложено от принудителната пауза в целия европейски футбол заради пандемията от коронавирус. Освен това УЕФА промени и формата на Шампионската лига и Лига Европа в заключителните им етапи, които ще се проведат в рамките на една държава.

Домакинското предимство изчезна като фактор

Финална осмица – това е форматът за довършване на двата турнира. Носителят на трофея в Шампионската лига ще бъде определен в Португалия на 23 август. Финалът в Лига Европа пък ще се състои в Кьолн два дни по-рано. Но още от четвъртфиналната фаза клубните надпревари ще елиминират изцяло домакинския фактор, като и в двете ще се проведат финални елиминационни турнири. В Шампионската лига четвъртфиналите ще стартират на 12 август на два стадиона в Лисабон. 4 германски града пък приемат мачовете от четвъртфинали и полуфинали в Лига Европа – Дуйсбург, Дюселдорф, Гелзенкирхен и Кьолн, като последният е домакин и на финала.

Да не забравяме, че има работа за довършване в клубните турнири, преди да се стигне до финалната осмица. Четири 1/8-финални сблъсъка в Шампионската лига все още не са излъчили своите победители. В двойката Байерн – Челси изходът изглежда ясен след 3:0 за баварците, които са и домакини в реванша. Налице е обаче интригата в останалите срещи: Барселона – Наполи (1:1 в първия мач), Ювентус – Лион (0:1) и Манчестър Сити – Реал Мадрид (2:1). В тези срещи домакините ще могат да използват предимството на своя стадион, макар и без публика. Ако това е невъзможно, ответните мачове ще се играят отново в Португалия – в Порто и Гимараеш. Датите са 7 и 8 август.

4 отбора вече са сигурни участници във финалната осмица – ПСЖ, Атлетико Мадрид, Аталанта и РБ Лайпциг. Ако се доверим на предвижанията на бет365, нито един от вече класиралите се не е голям фаворит за трофея. Но френският клуб, както и “дюшекчиите”, които детронираха миналогодишния носител на трофея Ливърпул, в никакъв случай без съмнение могат да се възползват от пренареждането на картите в най-силния клубен турнир на планетата.

Италиано-испанските битки ще се водят на неутрален терен

В Лига Европа остава да се изиграят дори повече мачове в сравнение с ШЛ. В шест от 1/8-финалните сблъсъци трябва да се проведат реваншите, при които ще бъде уважено домакинското право. Това обаче не важи за италиано-испанските срещи, в които не се играха първи мачове. Победителите от двойките Севиля – Рома и Интер – Хетафе ще бъдат определени в един мач, който ще се състои отново на територията на Германия.

Във втория по сила турнир интригата също е много сериозна, а за сигурни участници във финалната осмица могат да се смятат Манчестър Юнайтед (победа с 5:0 като гост на ЛАСК Линц в първия мач) и Базел (победа с 3:0 при визитата на Айнтрахт Франкфурт). Без съмнение финалната осмица и в Лига Европа вещае много интересни моменти. А кой ще бъде в най-добра форма след приключване на вътрешните първенства няколко дни или седмици по-рано никой не може да предвиди. Това наистина е финал на сезона, който заслужава да се види.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички