60% от младите хора в Босна и Херцеговина са безработни


60% от младите хора в Босна и Херцеговина са безработни
Снимка:

4269

Повече от 60% от младите хора в Босна и Херцеговина са безработни и повечето от тях гледат на страната, в която са родени, като на среда, която трябва да се напусне завинаги. Това пише изданието „Политика“, цитирано от БГНЕС.

За това свидетелстват дългите опашки на млади хора пред посолствата в Сараево и Баня Лука.

Според проучването, проведено с подкрепата на германската фондация „Фридрих Еберт“, в Босна и Херцеговина, всеки пети млад човек търси работа повече от пет години, а повече от половината търсят работа повече от две години.

Проучването, което включва млади хора на възраст между 14 и 29 години, сочи някои други катастрофални факти - почти 19% от младежите в Босна и Херцеговина не са прочели нито една книга в живота си, 41% от тях никога не са били в чужбина и повече от 50% от децата от бедни семейства имат само основно образование.

Данните, които най-добре илюстрират основните характеристики на начина на живот на младите хора в Босна и Херцеговина, показват, че повечето от тях използват социалните мрежи като основен източник на информация, на базата на която те формират своята позиция за определени социални и други събития. Телевизия рядко се гледа и вестници изобщо не се четат.

След войната Босна и Херцеговина е напусната от 150 000 млади хора. Само през 2015 и 2016 г., според някои неправителствени и международни организации, страната е останала без около 80 000 от своите граждани, предимно млади хора.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички