75 000 души остават на улицата, ако затворят полигона в Змейово


75 000 души остават на улицата, ако затворят полигона в Змейово
Снимка:

581


„Полигонът в Змейово напълно отговаря на изискванията, иначе щеше да бъде затворен", категоричен бе изпълнителният директор на Арсенал Николай Ибушев на среща в Стара Загора. Фирмите от сдружение „Българска отбранителна индустрия" се противопоставиха на идеята за затварянето на полигона в Змейово. Темата бе обсъдена на среща на директори от сдружението в Стара Загора, предаде Дарик.

Той и колегите му от ВМЗ - Сопот, Кинтекс и редица частни фирми от отбранителната индустрия организираха сбирката само дни преди местния референдум, който трябва да се проведе в града.

„Проблемът не е в това колко е дистанцията, проблемът е какви дейности се извършват там. Когато в един такъв полигон, а в целия свят се работи с бездимни барути, не се ползва кислород от околния въздух, не се отделят пушеци и димове, когато се извършват дейности като изпитание на боеприпаси, няма никакъв проблем", обясниха представителите на фирмите.

В неделя старозагорци трябва да отговорят на въпроса „Да бъде ли закрит централния артилерийски технически изпитателен полигон в Змейово?".

Полигонът се сочи като основен причинител на замърсяванията в Стара Загора. Въпреки това 75 000 души ще останат без работа, а голям брой фирми ще са принудени да преустановят дейност, ако полигонът бъде затворен, категорични бяха хората от отбранителната индустрия.

Повечето от тях изнасят продукцията си в чужбина и заявиха, че дори едногодишен мораториум върху дейностите на полигона ще бъде фатален за някои от тях.

Представителите на бизнеса бяха категорични, че на полигона в Змейово не се утилизират боеприпаси и не се изпитват снаряди с обогатен уран, като последните дори не се произвеждат в България.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички