Испанската мечта умря


Испанската мечта умря
Снимка:

874

Над 360 хиляди чужденци са напуснали Испания от началото на 2012-та.

"И в родината си можем да живеем зле", казват те. Кризата остави без работа хиляди българи, румънци и латиноамериканци, избрали да живеят в Испания, пише Дойче веле.

"Нашата испанска мечта умря. В тази страна вече не можем да намерим работа", споделя 28-годишната Нели Самуеса. Тя е прекарала почти половината си живот в Испания, но междувременно е решила да се върне в родния си Еквадор.

Съпругът й Хосе работил дълго време в строителния бранш, но подобно на хиляди други чужденци изгубил работата си покрай кризата. Три години търсил нова, но напразно. Нели също е без работа - от месеци. "Дори и домашни помощници вече не търсят, връщам се обратно", казва тя.

Плащат им, за да си идат

Според последните данни на испанската статистическа служба, през първите девет месеца на 2012-та от страната са си тръгнали 365 хиляди чужденци. С влошаването на ситуацията на трудовия пазар от началото на 2011-та общо почти един милион души са потърсили спасение в чужбина. Испанците сред тях са само една девета. Останалите са чужденци, които или са дошли твърде късно в Испания и са преживели съвсем малко от икономическия бум, или пък са го пропуснали напълно.

Еквадорците се прибират най-масово - за последните три години 19 000 от тях са напуснали Испания, взимайки т. нар. "премии за завръщане", въведени от испанското правителство преди няколко години. 400 евро за самолетен билет и 50 евро за храна - толкова е стандартната премия за чужденците, решили да се върнат в родината си. А гастарбайтерите, плащали социални осигуровки, би трябвало да получават още повече - по 1 400 евро на човек. Би трябвало, но в момента просто няма откъде. Общинските каси на Испания са празни.

От министерството на труда обаче уверяват, че съвсем скоро ще бъдат отпуснати нови средства по програмата за завръщане. На фона на драматичното развитие на испанския трудов пазар, явно страната иска да се отърве от колкото може повече безработни.

Испания се смалява

Същевременно Мадрид засилва и натиска над нелегалната имиграция. След няколко мащабни акции, през пролетта полицията напълни бежанските лагери с незаконно пребиваващи чужденци. През лятото пък здравното министерство обяви, че нелегалните имигранти вече няма да бъдат лекувани безплатно в испанските болници.

Тоест, определено може да се говори за обрат в отношението на Испания към пришълците. След като при управлението на Аснар и Сапатеро страната щедро раздаваше гражданство на чужденци от всички краища на света, днес всички се питат дали имигрантите вече не са прекалено много.

Промяната в курса на миграционната политика се отразява и в прогнозите на статистическата служба. Според нея, заради изселванията в чужбина през следващите 10 години населението на Испания ще намалее поне с половин милион.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички