Миньорите в ЮАР пак стачкуват, искат 60% ръст на заплатите


Миньорите в ЮАР пак стачкуват, искат 60% ръст на заплатите
Снимка:

633

За пореден път в последните години миньорите в Южна Африка протестират срещу лошите условия на труд и ниското заплащане. Работниците в златните мини на страната са обявили стачка, като настояват за увеличение на надниците им с до 60%, съобщава Би Би Си.

По-рано тази седмица служителите отхвърлиха предложение на властите за ръст на възнагражденията от 6%, който се равнява на настоящото ниво на инфлация в страната.

Южна Африка е един от най-големите производители и износители на злато, но секторът пострада от недостатъчните инвестиции и лошите условия на труд. Предупреждения за започване на стачка са били получени в основните златни мини в държавата – „АнглоГолд Ашанти”, „Голд Фийлдс”, „Хармъни Голд” и „Сибание”.

ЮАР вече почти изцяло е обхваната от стачки, като работа спряха заети в транспортния и строителния сектори. Работниците в петролните рафинерии също се готвят за стачки следващата седмица. Междувременно тече срока на ултиматума, поставен от около 30 000 заети в автоиндустрията, които от седмица стачкуват също искане за увеличаване на заплатите. По принцип август и септември за Южна Африка е сезонът на стачките – в този период се предоговарят условията на заплащане за предстоящата година.

Правителството призова стачките да останат мирни. Опасенията са, че може да се повтори конфликтът от 2012 г., когато при протести полицията уби 34 работници в мина за платина. По време на настоящите демонстрации двама души вече са загинали при хватка с хладно оръжие, свързана със стачката на работниците в строителната промишленост в Сандтън, елитен квартал на Йоханесбург.

Според анализатори президентът на държавата Джейкъб Зума е под натиск от различни страни на политическия спектър. Някои членове на управляващия Африкански национален съюз искат повече мерки за намаляване на бедността, докато бизнес общността настоява да няма толкова бюрокрация, да се привличат повече чуждестранни инвестиции и да се работи за увеличаване на икономическия ръст на страната.  

Факти:

  • Износът на минерали и метали представлява 60% от целия експорт на ЮАР
  • Приходите от мините оформят 10% от БВП на страната
  • В южноафриканските мини работят над 500 000 души
  • Южна Африка е най-големият производител на платина в света
  • Страната държи 50% от световните запаси от злато

 Снимка: архив.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички