Намаляват пенсиите на американските президенти


Намаляват пенсиите на американските президенти
Снимка: Getty Images / Guliver

2239

Членовете на Камарата на представителите в американския конгрес приеха в понеделник законопроекта, налагащ таван на размера на пенсиите, които бившите президенти взимаха досега.

Плановете на американските конгресмени предвиждаха годишните пенсии на бившите държавни лидери да се намалят с 5 хиляди долара. В момента петимата живи бивши президенти взимат по 205 хил. долара, предава БГНЕС.

По време на заседанието почти всички защитиха тезата, че бившите държавни глави заработват и без това милиони долари от изнасянето на лекции и продажбата на мемоарите си, че да се нуждаят от допълнително държавно подпомагане.

Както отбеляза и по-рано инициаторът на проекта – републиканецът Джоди Хейс „в момента няма нужда средствата на данъкоплатците да се използват за поддръжка на бившите държавни лидери”.

Освен съкращаването на размера на пенсиите, новоприетият закон предвижда и намаление на средствата в размер на 500 хил. долара годишно, от които всичките бившите президенти се възползват за наемането на офисни помещения и плащането на щатните си служители. Според плановете тази сума ще бъде автоматично намалена до 350 хил. долара в рамките на следващите 5 години, а след това и до 250 хиляди.

Плащанията на бившите държавни глави от държавната хазна се различават обаче значително в момента. Така, например Джими Картър е получил през 2016 година едва 230 000 долара, а Джордж Буш-старши - три пъти повече (малко над 600 хил.). Най-голямата дадена сума също принадлежи на семейство Буш. Според одитите през въпросната година Буш-младши е взел 800 000 долара.

Годишната аренда за офис на Барак Обама пък се очаква, че ще бъде между 500 и 550 хил. долара годишно.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички