Нова идея за определяне на минималната работна заплата


Нова идея за определяне на минималната работна заплата
Снимка:

6565

Националният тристранен съвет за сътрудничество (НСТС) ще дискутира създаването на механизъм, който да определя размера на минималната работна заплата. Това съобщи в сутрешния блок на БНТ министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

Според Адемов дискусиите ще започнат още тази седмица, тъй като вече няма пречка работодателите да се върнат в тристранката. Това е възможно, след като на 1 август Народното събрание на практика отмени закона „Яне Янев”, според който и лица на висши длъжности в частния сектор трябваше да декларират имуществото си публично пред Сметната палата. Законът беше обявен за противоконституционен от големите работодатели, които участват в НСТС, тъй като те реално не вземат крайни решения, касаещи държавата като цяло и сега нормата беше ревизирана.

По думите на Адемов идеята е в новия механизъм да бъдат заложени индикатори и критерии, които да определят по по-честен начин промяната на минималната работна заплата – например инфлацията, средната работна заплата, линията на бедност. Всички тези критерии са измерими с точни цифри и тяхното използване в уравнението за минималната заплата ще блокира опасността тя да бъде променяна заради политическа конюнктура, смята министърът.

Социалният министър коментира още, че се правят максимални усилия и в края на годината да бъдат раздадени и коледни добавки за пенсионерите.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички