Словения реже хърватските работници за още две години


Словения реже хърватските работници за още две години
Снимка:

682

Поне още две години достъпът на хърватски работници до пазара на труда в Словения ще бъде ограничен. Това стана ясно от изявление на словенското правителство, съобщи БГНЕС. Мярката ще засегне близо 5000 хървати, които имат разрешение за трудова дейност на територията на Словения.  

Хърватия ще се присъедини официално към Европейския съюз на 1 юли. В следващите две години обаче гражданите й ще могат да работят в Словения при досегашните условия за страни извън ЕС. Законът за този преходен период ще трябва да бъде приет по бързата процедура от словенските власти, за да влезе в сила преди 1 юли.

Причината за мярката е трудната икономическа ситуация в Словения и високото ниво на безработица в страната. "По този начин правителството дава приоритет на словенските граждани, но ако работодателите не намерят подходящ кандидат сред тях, могат да наемат и хърватски граждани", заяви словенският социален министър Аня Копач Мрак.

Словения стана член към ЕС на 1 май 2004 г., а на еврозоната - на 1 януари 2007. Въпреки че в първите години след присъединяването нейната икономика отбеляза голям ръст, в момента страната е в тежка криза. През март 2013 г. безработицата достигна 13.4%, а през първото тримесечие на годината брутният вътрешен продукт се е свил с 0.7% на годишна база.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички