Трудът все повече се обезценява в световен мащаб


Трудът все повече се обезценява в световен мащаб
Снимка:

958

За десет години – от 1990 до 2009 г. – делът на заплащането на труда в БВП е намалял в 26 от 30 развити страни. За държавите от ОИСР този показател средно се е свил от 66.1% до 61.7%. Това показват данни на Международната организация на труда (МОТ), цитирани от БГНЕС. Още по-притеснителен е спадът на цената на труда в развиващите се страни. В Китай например заплатите на работниците в някои сфери започват рязко да спадат след 2004 г.

В САЩ през 80-те години делът на труда в БВП се е колебаел в диапазона 68-70%, но оттогава се свива. В Япония и Германия до края на 70-те години този показател даже е растял. Но и там 80-те години на миналото столетие са се превърнали в преломен момент, отбелязва специализираният сайт Финмаркет.

В момента разликата между растежа на производителността и цената на труда е изключително голяма. Според експерти за свиването на заплатите не може да се обвинява конкретен икономически модел – американски, германски или китайски. Тъй като то се случва и в Европа, и в Азия, е ясно, че става въпрос за глобални промени.

Сред причините за тенденцията са бурният растеж на новите технологии, които промениха ролята на човешкия труд в производството, глобализацията, довела до ръст на финансовите пазари, както и намаляващото влияние на синдикатите.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички