Ученици масово търсят работа, детският труд по-нисък от 2012


Ученици масово търсят работа, детският труд по-нисък от 2012
Снимка:

975

След като почти всички ученици вече излязоха във ваканция, започна и масовото наемане на ученици на работа. Само за последните 20 дни от Инспекцията по труда са поискани 300 разрешения за наемане на непълнолетни. Това обаче е в пъти по-малко спрямо годините преди кризата, съобщава bTV.

Големият брой безработни у нас води до там, че работодателите имат по-голям избор. И вече вместо деца, наемат възрастни - така не им се налага да спазват редица специфични изисквания за работа на непълнолетни. Говорим обикновено за неквалифицирани длъжности в "хотелиерство", "ресторантьорство" и "търговия на дребно".

През 2008 година в Инспекцията по труда са постъпили около 6 хиляди искания за разрешение за наемане на непълнолетни на работа.година по-късно има двоен спад – до 3 хиляди. За последните една-две години вече са около 1700 годишно. За 2013 година молбите за разрешение са 500, като 300 от тях са подадени през последните 20 дни.

Законодателството у нас регламентира специален режим за наемане и работа на непълнолетни. Изисква се специално разрешение от Инспекцията по труда. За малолетните също, но за тях се издава само по изключение - ако става дума за работа в цирк или за участие във филм например.

Елена е сред 10-тте ученици, които това лято ще работят в аквапарка в Слънчев брягодина Работата й край водните атракции е по 4 часа на ден срещу 180 лв. месечно.

„Тъй като уча в руска гимназия, упражнявам комуникацията с хората. Финансово, доволна съм, събирам си, тъй като догодина имам бал и така, работя всъщност за себе си”, обясни мотивите си Елена Димитрова.

Димитър пък е започнал като помощник-спасител още в 10 клас. Вече е студент, но продължава да си изкарва допълнителни пари през лятото. Той обясни, че това е първата му работа и след като му допаднало в вече в аквапарка пета година. „При нас има възможност за почасова работа, даваме я тази възможност и така се получава взаимният интерес. За някои от позициите не се изисква голяма професионална квалификация”, каза Вили Мацин, управител на аквапарк в Слънчев брягодина

Непълнолетните работници могат да се трудят не повече от 7 часа дневно или 35 часа седмично.Забранено им е да полагат нощен и извънреден труд. Имат право по-дълъг платен годишен отпуск - 26 дни. През тази година за наемане на ученици по Южното ни Черноморие са постъпили близо 300 искания в Инспекцията, което е в пъти по малко спрямо летата преди кризата.

„Този спад е лесно обясним предвид това, че се свива пазара на труда през последните години, още повече, че тази категория служители подлежат на по-специален режим на назначаването", коменитра Теодора Дичева, директор на правна дирекция в ГИТ.

Ако непълнолетните работят без разрешение на Инспекцията по труда, работодателят им носи освен административна и наказателна отговорност, както и ще бъде разследван от Прокуратурата.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички