В Китай вече мислят за 4-дневна работна седмица


В Китай вече мислят за 4-дневна работна седмица
Снимка: Getty Images/Guliver

2989

Заради стремежа към (икономическо) благоденствие, китайците вече забравят да си почиват. Това е едно от основните заключения от доклад на Китайската академия за обществени науки. Учените обаче предлагат "лечение" на "болестта" - 4-дневна работна седмица и повече почивни дни, като това трябва да стане до 2030 година, пише БГНЕС.

В доклада на Академията се отбелязват негативните тенденции служителите често да работят от 9 часа сутринта до 9 часа вечерта шест дни седмично. Постоянната ангажираност и необходимост от присъствие в офиса са принудили китайците вече да не отделят време за личностно развитие и за общуване с приятели и семейство, което в бъдеще може да доведе до появата на умствени заболявания.

Експертите са на мнение, че 36-часовата работна седмица ще доведе до по-висока работна ефективност, а също и до формиране на по-благоприятна среда за щастието на нацията. За повишаване на качеството на живот от най-голяма важност е хората да получат възможност да си почиват. В доклада се публикуват и резултатите от допитване, според което 40,1% от китайците изобщо не разполагат с годишен платен отпуск. Едва 31,1%, предимно заети в бюджетната сфера, имат реалната възможност ежегодно да ползват платен отпуск.

Учените смятат, че първият етап от прехода към 4-дневна работна седмица би могъл да бъде реализиран в периода 2020-2025 година. За целта е необходимо крупни и средни държавни учреждения, предимно от района на Източен Китай, пилотно да въведат новото работно време.

Китай е една от последните държави, които въведоха 5-дневната работна седмица. Допреди 23 години два поредни работни дни бяха нещо изключително за китайците, а нормата беше 6-дневната работна седмица.

Общественото мнение в Китай е разделено относно предложението за 4-дневна работна седмица. За мнозина, особено в сферата на обслужването, доходите им зависят от отработеното време и положените усилия и те най-вече споделят максимата, че който не работи не трябва да яде.

"Работя по 10-12 часа всеки ден. За месеца имам максимум три почивни дни, но това ме устройва. В нашата работа е така: работиш - изкарваш пари, почиваш си — не получаваш нищо. Затова съм на мнение, че подобни идеи за съкращаване на работната седмица не означават нищо. Това се отнася повече до "белите якички", казва Ма Цянмей, която работи като масажистка.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички