Затвор и глоби за работодатели, криещи осигуровки, предлагат от ГЕРБ


Затвор и глоби за работодатели, криещи осигуровки, предлагат от ГЕРБ
Снимка:

21208

До 8 години затвор за работодатели, които укриват осигуровки. Това предвижда законопроект за промяна на Наказателния кодекс, който е дело на ГЕРБ.

Според предложените промени наказателна отговорност ще носи длъжностно лице, което е обявило осигурителен доход на работника, по-малък от действителния, не е подало декларация за него или е съставило документ с невярно съдържание. Експерти обясняват, че длъжностно лице обикновено е управителят и счетоводителят, което означава че отговорност няма да се търси пряко от работодателя.

„На работодателя няма как да му бъде търсена пряко такава наказателна отговорност при положение, че той, като собственик на дружество, не полага никъде подпис върху такива документи", обясни Красимир Ципов от ГЕРБ, цитиран от bTV.

Затвор до 5 години и глоба до 2000 лева се предвижда само в случаите, в които невнесените осигуровки надхвърлят 3000 лева. А ако надхвърлят 12 000 лева, наказанието е до 8 години затвор и конфискация на имуществото. Ако до приключване на съдебното следствие осигуровките, заедно с лихвите, бъдат внесени, то тогава лишаването от свобода ще бъде най-много до 3 години, а глобата до 1000 лева. В предложените промени изрично е записано, че работниците не носят наказателна отговорност.

Според представители на частния сектор у нас този закон няма да реши проблема с укриването на осигуровки. Предприемачите са на мнение, че стимулиращ ефект могат да имат големи глоби и по-добра осигурителна система.

„Атакувате последиците по един неправомерен начин, а не атакувате причините, които предопределят мащабите на това явление, което го има на всякъде, дори в страните със строга фискална дисциплина", заяви Димитър Бранков от Българската стопанска камара.

"Ние разчитаме на тази превантивна роля на текста, а не на последващата роля, т.е. най-малко желаем да търсим затвора като нещо, което ще оправи нещата в България. Ние ще препълним затворите, ще трябва пък тогава да заделяме повече бюджетни средства", каза Чавдар Христов от КНСБ.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички