В Нидерландия чистят жп релсите с лазер


В Нидерландия чистят жп релсите с лазер
Снимка: БГНЕС

3168

Късната есен и зимата не са любимите годишни времена на железопътния транспорт. Когато листата опадат, вятърът или турболенцията ги натрупват на релсите, а преминаващите по тях метални колела ги превръщат в лъскава, подобна на тефлон материя. Този слой е изключително хлъзгав при влага, а това затруднява забавянето на скоростта и спирането на влаковете.В Нидерландия обаче са открили начин за справяне, пише Delta.

Спирачният път се удвоява, достигайки 800 метра, обяснява преподавателят от Делфтския технически университет Ролф Долевьот. „Изпробвани са множество методи за почистване на органичния слой от релсите“, казва Долевьот. „Измитане, изстъргване, ледени джетове, водни джетове. Каквото се сетите. Последно – лазерни импулси“.

Влакът DM-90, оборудван с инфрачервени лазери, провежда полеви тест по холандските жп линии през тази есен. Изследователи от Делфтския технически университет и от Твентския университет са разработили устройство, което измерва триенето между колелата и релсите. То ще измерва и ефективността на почистващия лазер.

Технологията за отстраняване на боклук с лазерни импулси е изобретена от британеца Малкълм Хигинс, бивш служител на военноморските сили. Той я патентова през 1999 година. Системата функционира, но само при скорост от 10 км/ч. Фирмата на Хигинс LaserThor се обръща към германския Институт „Фрауенхофер“ в Мюнхен, а след това и към базираната в Хамбург компания Rofin-Sinar, за да помогнат за разработката на мощен лазер. Резултатът е „чудовищно“ мощен лазер, който произвежда 2 киловата инфрачервено лъчение с 25 000 импулса в секунда. Импулсите загряват листната маса до 5000 градуса и тя направо се „изпарява“ от релсите.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички