На какво се дължи туристическият бум на Турция?


На какво се дължи туристическият бум на Турция?
Снимка: iStock

14328

Турция ежегодно поставя рекорди по привлечени туристи, напредвайки с високо темпо към реализирането на поставените за 2023 г. супер амбициозни цели.

Комбинацията от спираща дъха природна красота, исторически и културни обекти и страхотна храна, превръща Турция в една от най-добрите туристически дестинации в света. Както и в предишните години, и през 2019 г. броят на пристигащите туристи в Турция отново нараства. Посетителите са се увеличили с 13,7%, достигайки 51,8 млн. души, което е рекорд за всички времена, пише TRT World.

Турция до голяма степен е разнообразила туристическата си индустрия, добавяйки нови места към обичайните дестинации, като същевременно работи усилено за постигане на целта да увеличи броя на посетителите до 75 млн. до 2023 г., посочва Али Билир, зам.-председател на Асоциацията на турските туристически агенции (TURSAB).

"С гостоприемството на турците и качеството на съоръженията Турция не е много далеч от достигането на целта от 75 млн.", смело твърди Билир пред TRT World.

По думите му сигурността в страната се подобрява през последните няколко години, което привлича все повече хора и създава положително възприятие в съзнанието на любителите на пътуванията.

Турският туризъм продължава да се развива в позитивна насока и покрай нарастващия брой на пристигащите туристи страната вероятно ще спечели 34,5 млрд. долара само от туристическата индустрия, отбелязвайки исторически рекорд, показват последните официални данни.

Най-многобройните туристи очаквано са руснаците – те са 7 млн. само през 2019 г. Посетителите от Германия са 5 млн. (голяма част от които вероятно са с турска жилка, б.р.). Пазарният туризъм изкачва българите до престижното трето място, като 2.7 млн. български граждани са посетили южната ни съседка. След нас се нареждат пристигащите от много по-големи държави като Великобритания и Иран.

Културната и историческа столица на Турция – Истанбул и туристическата перла Анталия запазват короната си на най-посещаваните дестинации, като са приели близо 30 млн. туристи през миналата година.

Здравен туризъм

Южната ни съседка има голям потенциал за здравен туризъм, като нейните болници и специалисти са все по-желани от хората по цял свят. Освен медицинския и термалния туризъм, тя предлага високо качество на рехабилитация и здравни услуги за възрастни хора и инвалиди.

Европейските страни с тяхното застаряващо население са най-важният целеви пазар за Турция и тя смята да ги обслужва с развитите си съоръжения през следващите години. "Турция е сред петте най-посещавани страни за здравен туризъм в света", изтъква Билир.

Анталия привлича тълпи от туристи

През последните години Анталия се превърна в марка, известна по целия свят. За да отговори подобаващо на този интерес, тя разполага с над 1700 атракции и впечатляващ капацитет за настаняване – 600 000 легла.

"Има 421 петзвездни хотела само в Анталия, което е повече от петзвездните хотели в цяла Испания, която се счита за най-големия конкурент в средиземноморския регион", гордее се Билир.

"Анталия предлага различни алтернативи не само с море, пясък, слънце, но и с историческата и естествената си красота", добавя той.

Туристите, които я посещават за морски туризъм, се нуждаят само от 3 часа, за да стигнат и до ски курортите.

По-големи приходи

Турският министър на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой обяви новата туристическа програма през миналата година, като тя е в основата на постигане на амбициозната туристическа цел през 2023 г.

Прилагат се нови регулации и стратегии за увеличаване на броя на посетителите и приходите от туристически дейности.

Професионалните училища за сектора на туризма и хотелиерството ще бъдат активни през цялата година. Слага се край на концепцията за "сезонен туризъм", като служителите ще работят през цялата година.

Правителството също така финансира филми, поемайки до 30% от общите разходи за снимки в страната. Продукциите ще бъдат показвани в чужбина и ще служат като реклама за страната.

Турция умее да рекламира туризма си – ръководената от Билир асоциация е редовен участник в най-важните международни туристически панаири. През следващите месеци ѝ предстоят събитията в Берлин, Франкфурт, Москва и Дубай.

За да увеличите разходите на посетителите на нощувка, които в момента са около 73 долара, Билир предлага да се ограничи системата ол инклузив, считана за запазена марка на турските курорти. "Пристигащите туристи трябва да са по-ангажирани в дейности извън хотела", смята той.

Конгресният и круизният туризъм пък трябва да се насърчават и популяризират заедно със здравния и термалния туризъм, препоръчва експертът.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички