Обърнете внимание на тези 7 неща, когато си купувате лаптоп


Обърнете внимание на тези 7 неща, когато си купувате лаптоп
Снимка: iStock/Guliver

4481

Хората имат различни изисквания, когато си купуват нов персонален компютър. В днешно време повечето лаптопи предлагат всичките ни необходими функции. Добре е обаче да се вгледате и в някои подробности, преди да вземете крайното решение за модела. От MakeUseOf съветват за какво да следите.

1. Къде е камерата?

Тъй като производителите се опитват да премахнат страничната рамка на екрана, тя става все по-тънка и няма място за камерата. Ето защо тя може да се окаже на доста неудобно място, като например на клавиатурата. Ако често използвате камерата за видео разговори, това разположение никак не е удобно.

2. Има ли USB Type-C портове?

Много модели лаптопи днес имат USB Type-C портове, които могат да се използват както за зареждане, така и за свързване на други периферни устройства. Но за съжаление не всички модели все още имат такъв порт, което може да се окаже проблем в някои случаи. Например ако вече притежавате Android телефон с Type-C порт, закупуването на лаптоп с такъв порт ще ви позволи да носите по-малко кабели в раницата.

3. SSD или HDD?

В сравнение с традиционните хард дискове (HDD), SSD дисковете са флаш памет без никакви движещи се части, което позволява прехвърлянето на данни при максимални скорости. Традиционните хард дискове, от друга страна, имат движещи се части и са значително по-бавни.

4. Какъв тип е RAM паметта?

Обикновено ще имате възможност да избирате между лаптопи с DDR3 и DDR4 RAM. DDR4 е за предпочитане, тъй като този тип памет консумира по-малко енергия и предлага по-високи скорости на пренос на данни.

5. Каква е яркостта на екрана?

Характеристика, която не бива да пропускате, е яркостта. В идеалния случай екранът трябва да има яркост от 300 нита.

6. Има ли охлаждащи вентилатори?

Лаптопите стават все по-тънки, но често това е за сметка на вентилаторите, за които не остава място. Производителите на лаптопи все по-често пренебрегват охлаждащия вентилатор и разчитат на алтернативни методи за разсейване на топлината. Ако обаче сте от тези потребители, които работят с няколко програми едновременно и обичат тежките игри, това може да се окаже проблем.

7. Клавиатурата има ли подсветка?

Възможно е да се наложи да работите на лаптопа при слабо осветление. В такъв момент би било добре, ако клавиатурата има подсветка, за да виждате клавишите.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички