Индийски холдинг с рекордна продажба на акции след загуби от 44 милиарда долара


Индийски холдинг с рекордна продажба на акции след загуби от 44 милиарда долара
Снимка: Getty Images

3241

Акциите на индийската Adani Enterprises потънаха с 15% в петък, след като язвителен доклад от американски продавач на къси позиции предизвика погром в борсово търгуваните компании на конгломерата, хвърляйки съмнения как инвеститорите ще реагират на рекордната вторична продажба на компанията за 2,45 милиарда долара.

Седем борсово търгувани компании от конгломерата Adani – контролиран от един от най-богатите хора в света Гаутам Адани – са загубили общо 43,5 милиарда долара от пазарната си стойност от сряда насам. Американските облигации на фирми от групата на Adani също поевтиняват, след като Hindenburg Research изтъкна опасения в доклад от 24 януари за нивата на дълга и използването на данъчни убежища, предава Reuters.

Adani Group отхвърли доклада като неоснователен и злонамерен. Индийското дружество обмисля дали да предприеме съдебни действия срещу базираната в Ню Йорк фирма.

"Имаше тежки позиции в (акциите на) Adani Group, по начина, по който те се повишиха през последните няколко години", каза Нийрадж Деван, директор на Quantum Securities в Ню Делхи. "Това е класически случай на паническа разпродажба", твърди той, отбелязвайки, че тревогите са засегнали и индийските банки, изложени на дълга на Adani Group. Индексът, проследяващ държавните банки, се понижи с 4,6%, докато основният индекс на Nifty Bank падна с 2,7%.

Според изчисленията на CLSA индийските банки са били изложени на около 40% от 2 трилиона индийски рупии (24,53 милиарда долара) дълг на Adani Group през фискалната година до март 2022 година.

Гаутам Адани

Зашеметяващата разпродажба хвърли сянка върху вторичната продажба на Adani Enterprises, която започна в петък. В основната част от продажбата участваха инвеститори, включително инвестиционния орган на Абу Даби в сряда. Фирмата е определила минимална цена от 3112 рупии (38,22 долара) за акция и горна граница от 3276 рупии (40,13 долара). Но до обяд в петък акциите паднаха до 2875 рупии (35.22 долара) - доста под долния праг на предлаганата цена.

Към 09:00 българско време инвеститорите, предимно непрофесионалисти, са наддавали за около 200 000 акции от предлаганите 45,5 милиона, според данните на индийската борса. Наддаването за инвеститори на дребно ще приключи на 31 януари.

Акциите на други публични компании от групата на Adani също се сринаха, като Adani Transmission Ltd, Adani Total Gas, Adani Green Energy и Adani Ports потънаха с по 20%.

В доклада си Hindenburg Research твърди, че ключовите борсови компании на Adani Group имат значителен дълг, поставяйки конгломерата на "несигурна финансова основа" и че прекалено високите оценки са тласнали цените на акциите на седемте регистрирани на борсата компании на Adani с цели 85% над реалната им стойност.

Американският милиардер Бил Акман каза в четвъртък, че намира доклада на Hindenburg за "силно достоверен и изключително добре проучен".

Hindenburg каза, че е държал къси позиции в Adani чрез своите търгувани в САЩ облигации и нетъргувани в Индия деривативни инструменти, което означава, че залага, че цената им ще падне.

Българска оръжейна компания в съвместен бизнес с третия най-богат човек в света

Adani Group многократно се е сблъсквала с въпроса за нивата на дълга и е отхвърляла тези тревоги. Конгломератът се защити в презентация, озаглавена "Митове за късите продавачи" в четвъртък, като каза, че намаляването на задлъжнялостта от промоутъри – или ключови акционери – е "във фаза на висок растеж".

В бележка до клиентите си Jefferies съобщи, че Adani Group е споделила подробности за дълга и нивата на ливъридж и че не "вижда съществен риск, възникващ за индийския банков сектор". Консолидираният брутен дълг на Adani Group възлиза на 1,9 трилиона рупии (23,34 милиарда долара), посочват от американската компания за финансови услуги. Конгломератът Adani твърди, че дългът му е на управляемо ниво и че никой инвеститор не е изразил притеснения.

Нетната печалба на Adani Enterprises за периода, приключил на 30 септември 2022 г., се удвои до 9 милиарда индийски рупии (110,31 милиона долара), докато общият ѝ доход почти се утрои до 795 милиарда индийски рупии (9,74 милиарда долара), според проспекта за продажба на акции. Общите задължения на компанията към септември 2022 г. възлизат на 869 милиарда рупии (10,64 милиарда долара), показва проспектът.

Конгломератът Adani диверсифицира своите бизнес интереси и миналата година купи циментовите фирми ACC и Ambuja Cements от швейцарската Holcim за 10,5 милиарда долара. ACC падна с 15% в петък, докато Ambuja се срина с до 25%.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички