Индустриалното производство у нас с по-голям ръст от този в ЕС

Индустриалното производство у нас с по-голям ръст от този в ЕС
Източник: Pixabay

Индустриалното производство в България бележи ръст от 1,8% през май спрямо предходния месец. За сравнение средният ръст на показателя в ЕС е 1,2 на сто, сочат данни на Евростат.

Резултатът на България е по-добър от редица страни с положителен ръст на производството, сред които Холандия (1,6%), Испания (1%), Норвегия (0,9%), Финландия (0,9%), Италия (0,7%), Словения (0,7%), Гърция (0,4%) и Великобритания (0,4%).

Сред страните, в които има спад, пък са Дания (-2,8%), Португалия (-2%), Естония (-0,4%), Румъния (-0,4%).

На годишна база у нас няма промяна в показателя, което обаче също илюстрира подобряване на ситуацията, тъй като през април спрямо същия период на миналата година индустриалното производство отбеляза спад от 0,7%.

Производството в рамките на еврозоната нарасна през май с 1,3% спрямо април, когато се понижи с 0,8%, като очакванията на финансовите пазари бяха за повишение с 1,2 на сто. Това представлява най-солиден негов растеж от ноември 2017-а година и едва второто му повишение от началото на годината, след като и през март нарасна с 0,5 на сто.

Производството в целия Европейски съюз пък нарасна през май с 1,2% на месечна база след спад с 0,8% през април, като производственият растеж на годишна база също се ускори до 2,4% от 1,9% през предишния месец.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.