"Инерком" отново поиска разрешение от КЗК за придобиването на ЧЕЗ


"Инерком" отново поиска разрешение от КЗК за придобиването на ЧЕЗ
Снимка: БГНЕС

3435

"Инерком" прави нов опит да придобие ЧЕЗ. Дружеството на Гинка Върбакова е подало в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ново уведомление, че планира да купи българския бизнес на чешката компания.

През юли КЗК спря продажбата с мотива, че "Инерком" има соларни паркове и така покупката на ЕРП създава риск от монопол. Експерти коментираха, че мощностите са хилядни части от процента от цялото производство на ток у нас, но така или иначе съдебното дело по протеста на "Инерком" беше насрочено чак за догодина.

Затова и от компанията на Гинка Върбакова са предприели друг ход. "В групата на "Инерком" беше извършено преструктуриране, в резултат на което дружествата-производители на електрическа енергия от фотоволтаични централи, не са част от портфолиото й", пишат от купувача на ЧЕЗ.

Компанията изразява надежда за „бързо решение” от страна на антимонополния орган.

Внимателен прочит на решението от 29 страници на комисията показва, че според КЗК фотоволтаичният пазар в България през миналата година е бил от 1043 мегавата. Комисията се позвовава на Доклад за дейността на КЕВР, а източникът на информация е Електроенергийният системен оператор (ЕСО). Пак според същите данни, "Инерком България" притежава 6 фотоволтаични централи (бел. ред. - само в Българската фотоволтаична асоциация членуват 400 централи!) - "Улер 2009", "Еко-Строй Инженеринг", "Евро Бетон", "Диана Хънт", "Риал Стейтс" и "Риал Стейтс 2". По данни на ЕСО самата компания общата мощност на тези централи е 21,348 мегавата. ЧЕЗ пък има една фотоволтаична централа - "Фри Енерджи Проджект Орешец" ЕАД, която е с мощност "под 5 мегавата" - КЗК го казва в решението си! Според ЕСО става въпрос за 4,879 мегавата.

 

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички