Инфлацията в най-голямата икономика в Европа се ускори до 70-годишен връх от 10%


Инфлацията в най-голямата икономика в Европа се ускори до 70-годишен връх от 10%
Снимка: iStock

2827

Германската годишна инфлация се ускори през септември повече от очакваното, като достигна над 70-годишен връх от 10%, сочат предварителни данни на германската официална статистика Destatis.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през септември с 1,9% спрямо август, когато нарасна с 0,3%, при очаквания за увеличение с 1,3%, като отбеляза най-голям месечен ръст от март насам, когато скочи с 2,5%.

Инфлацията на годишна база се ускори рязко през септември до 10% от 7,9% през август, докато средните прогнози бяха за ускоряване на инфлацията с 9,4%. Това е най-солидният ръст на германската инфлация от 1951 г., когато се повишава с близо 11%. Потребителските цени в Германия се покачват в резултат на задълбочаващата се енергийна криза в най-голямата икономика в Европа, както и на продължаващите прекъсвания при веригите на доставки. Германия намалява отоплението и осветлението тази зима заради енергийната криза

През септември растежът на енергийните цени на годишна база се задълбочава до 43,9% от 35,6% през август, докато цените на стоките нарастват със 17,2% след повишение с 14,7% месец по-рано.

Същевременно цените на храните се повишават през септември спрямо година по-рано с 18,7% след растеж с 16,8% през август, докато инфлацията в сферата на услугите достигна 3,6% спрямо 2,2% месец по-рано.

Хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP според общите европейски стандарти) пък нарасна през септември още повече – с 2,2% на месечна база (след повишение с 0,4% през август) и с цели 10,9% на годишна база (след растеж с 8,8% през август), докато очакванията бяха за по-скромно ускоряване на хармонизираната инфлация до 10%.

Данни потвърждават, че проблемът с високата инфлация както в Германия, така и в цяла Европа, остава нерешен, което засилва очакванията, че и на следващото си заседание ЕЦБ ще повиши по-агресивно основните си лихви (със 75 базисни пункта вместо с 50 пункта). ЕЦБ рязко вдигна лихвите, за да се бори с неудържимата инфлация

На прага на рецесия

"Германия е изправена пред рецесия", обявиха водещите икономически институти, които съветват правителството. В есенната прогноза те очакват спад в БВП за 2023 г. от 0,4%. Икономистите предупреждават, че при необичайно студена зима и недостатъчни икономии в потреблението на газ и ток, спадът в БВП може да достигне 7,9%. Най-голямата европейска икономика е на ръба на рецесия

"Войната в Украйна и санкциите срещу Русия са причина за несигурност във веригите на доставки", обясни Торстен Шмид, един от авторите на есенната икономическа прогноза. В нея експертите твърдят, че инфлацията намалява покупателната способност на германците. Според Шмид обаче ръстът на германската икономика тази година ще е с 1,4%, вместо прогнозираните в началото на годината с 3,1%.

Очаква се германското правителство да обяви цялостен пакет от помощ за домакинствата и бизнеса за между 150 и 200 млрд. евро, пише икономическото издание Handelsblatt, позовавайки се на правителствени източници. Пакетът включва таван на цените на газа и отмяна на по-рано договорената нова такса за потребителите на газ, в помощ застрашените от фалит газови дружества. Германия спасява закъсалия енергиен гигант Uniper, но цената ще платят потребителите

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Европа - на прага на рецесия. Какъв е рискът за България?

Дълбока рецесия грози Германия при пълно спиране на руския газ

Светът навлиза в рецесия, за да избегне още по-опасната стагфлация

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички