Инфлацията във Франция - най-висока от 37 години насам


Инфлацията във Франция - най-висока от 37 години насам
Снимка: iStock

1975

Годишната инфлация във Франция се ускори рязко през юни до 37-годишен връх от 5,8% спрямо инфлация от 5,2% през май и очакванията за повишение с 5,7 на сто, показват предварителни данни на френската официална статистика Insee. Инфлацията в Испания удари 37-годишен връх

Това е най-силното нарастване на потребителските цени от далечния юли 1985 г., предаде БНР.

Спрямо месец по-рано потребителските цени се повишиха през юни с 0,7% след аналогичен растеж и през май.

Основният натиск за повишаващата се инфлация идва от растящите цени на енергията (повишение с 33,1% на годишна база след растеж с 27,8% през май) и храните (поскъпване с 5,7% след растеж с 4,3% през май) поради продължаващите смущения, причинени от инвазията на Русия в Украйна.

Междувременно цените на услугите запазват нивото си на растеж от 3,2%, достигнато през предходния месец, докато растежът на цените на промишлените стоки се забавя до 2,6% от 3,0% месец по-рано, отбеляза Insee.

Според френската статистика цените на енергията би трябвало да се ускорят рязко с оглед на поскъпването на петролните продукти, докато тези на промишлените стоки вероятно ще останат стабилни поради началото на летните разпродажби. Цените на услугите и на храните би трябвало да се забавят. Morgan Stanley прогнозират рецесия в еврозоната

Хармонизираният индекс на потребителските цени (HICP) пък се повиши през юни с 6,5% след нарастване с 5,8% през май и пазарни очаквания за повишение с 6,3 на сто, като това е най-високата хармонизирана инфлация във Франция, откакто Insee започна да използва методологията на ЕС за изчисляване на инфлацията в началото на 90-те години на миналия век.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички