Каква е тайната на бавното остаряване?


Каква е тайната на бавното остаряване?
Снимка: iStock

12407

Някои хора имат късмета да изглеждат по-млади от реалните си години. Учени откриха защо някои хора над 60-годишна възраст остават млади външно, а други стареят много по-бързо. Оказва се, че това зависи от механизмите на ДНК, пише британският вестник Daily Mail.

Учени от Университета в Южна Калифорния са наблюдавали скоростта на промените, настъпили в ДНК на повече от 4000 души на възраст над 57 години.

Изследователите установили, че някои от тях са с действителна възраст 40 години повече от биологичната. За други картината е точно обратната.

"Неблагоприятният социален опит може да промени нашия епигенетичен профил по такъв начин, че в крайна сметка косвено да повлияе на здравето и процесите на стареене.

Например, един от пациентите на 66 години беше с действителна възраст от 114 години, а друг на 59 години се оказа само на 23", обяснява професорът по геронтология Айлийн Криминс, която е автор на изследването.

Реалната и биологична възраст на хората се определя чрез кръвни тестове, които измерват промените в ДНК с помощта на "епигенетичен часовник".

Епигенетиката е изследване на химични компоненти, които се добавят към единични гени и могат да регулират тяхната активност. Те влияят върху производството на протеини в определени клетки.

Наред с епигенетичните промени, тютюнопушенето, стресът, мръсният въздух и затлъстяването ускоряват стареенето на човешкото тяло.

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички