Иновации и модерен лукс: Новата електрическа S-Class на Mercedes


Иновации и модерен лукс: Новата електрическа S-Class на Mercedes
Снимка: mercedes-benz

7448

Daimler AD представи електрическата версия на луксозния си модел Mercedes-Benz S-Class, влизайки в битка за пазарен дял с лидера в този сегмент Tesla.

Новият EQS е първият модел от семейството на Mercedes-Benz изграден върху специалната платформа на компанията, предназначена за производството на електрически автомобили. Колата ще бъде пусната на пазара в Европа и САЩ през месец август тази година, след което ще дойде ред на Китай през януари догодина, предава Reuters.

Продажбите на електрически и хибридни автомобили в Европейския съюз са скочили близо тройно до 1 млн. броя през миналата година, оформяйки над 10% от общите продажби

"Вдигнахме летвата много високо" с тази кола, посочва изпълнителният директор на Daimler Ола Келениус. "Потребителите в този сегмент очакват микс от хай-тех иновации и модерен лукс... и точно това се опитваме да постигнем с EQS", добавя тя.

Daimler все още не са обявили цената на новия модел, посочвайки, че това ще стане през лятото.

Експерти прогнозират, че цената на автомобила ще надскочи сумата от 100 000 долара, пише CNBC. Стартовата цена на Mercedes-Benz S-Class през 2021 година варира между 94 000 долара и 160 000 долара на американския пазар. Моделите Mercedes-Maybach S достигат цени от 200 000 долара.

В същото време, цените на Model S на Tesla варират между 79 990 долара и 149 990 долара.

Ола Келениус избягва да прави каквито и да е било сравнение с Tesla, чиято пазарна капитализация възлиза на над 700 млрд. долара.

Въпреки това, новият EQS се опитва да конкурира Tesla с максимален пробег от 770 километра и екрани (предлагани като допълнителна екстра), които покриват почти цялото табло на автомобила. Според някои анализатори, това е опит германската компания да присвои някои от компонентите, които характеризират моделите на Tesla.

В бележка до клиент от тази седмица, Deutsche Bank нарича модела EQS „борецът на Mercedes срещу Tesla”, смятайки, че колата „навярно ще постави стандарт по отношение на техническите екстри, дизайн и качество”, както за традиционните автомобилни производители, така и за новите играчи като Tesla.

Келениус очаква, че над 50% от клиентите ще заплатят допълнителна сума за екраните по таблото, които бяха обявени още в началото на тази година.

Размерът на новия "Hyperscreen" екран достига 56 инча (142 см.), като поставя в малкия си джоб 17-инчовите екрани на Tesla. Екстрата ще бъде използвана и за останалите нови електрически модели на Mercedes-Benz.

Келениус посочва, че компанията няма да предостави прогноза нито какви продажби от EQS очаква, нито очаквания маржин в печалбата, които би следвало да генерира новото возило.

Все пак шефът на Daimler признава, че компанията има високи очаквания от китайския пазар, където има „огромно търсене” на традиционните S-Class модели.

Със своята платформа за електрически коли, Daimler се присъединява към конкурентите си от Volkswagen AG. BMW ще реализира същия ход през 2025 година.

Брита Зеегер, мениджърът отговорен за продажбите в Mercedes, коментира, че пускането на EQS съвпада с бързия растеж в търсенето на електрически коли, който изпреварва прогнозите на компанията от близкото минало.

„Мислихме, че до 2030 г. половината от нашите продажби ще се дължат на електрически коли” и хибридни модели, казва Зеегер по време на конферентен разговор. „Това, което виждаме сега... е по-силно търсене от страна на клиентите на електрически коли.Още по-уверени сме, че този скок може да се случи с малко по-висока скорост”, добавя тя. 

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички