Intel оряза заплатите на шефове и служители


Intel оряза заплатите на шефове и служители
Снимка: Getty Images/Guliver

1762

Технологичната компания Intel Corp сериозно е намалила заплатите на служителите и ръководителите си, седмица след като компанията публикува по-ниска от очакваното прогноза за продажбите, водена от загуба на пазарен дял от конкурентите и спад на пазара на компютри, предава Reuters.

Намаленията ще варират от 5% от основната заплата за служители на средно ниво до 25% за главния изпълнителен директор Пат Гелсингер, казва информиран източник, който не е упълномощен да говори публично.

C 15% ce нaмaлявaт зaплaтитe нa хората от pъĸoвoдния eĸип на Гелсингер. Възнaгpaждeниятa нa виcшитe мeниджъpи щe бъдaт нaмaлeни c 10%, a нa ocтaнaлитe мeниджъpи - c 5%. Спрени са и тримесечните бонуси в копанията, съобщава Вlооmbеrg. Почасовото заплащане на служителите обаче няма да бъде намалено.

Годишните бонуси за добри работни постижения, базирани на цялостните финансови резултати на Intel, ще останат, но те са по-малки през последните години, тъй като компанията загуби позиции пред конкурентите си.

Говорителят на Intel Ади Бър каза в изявление, че "промените са предназначени да повлияят по-съществено на нашето изпълнително население и ще помогнат за подкрепа на инвестициите и цялостната работна сила".

Миналата седмица Intel заяви, че маржовете на печалбата му падат, тъй като пазарът на компютри се охлажда след няколко години на растеж по време на пандемията.

Гелсингер също призна, че Intel се е "препънал" и е загубил пазарен дял от съперници като Advanced Micro Devices Inc (AMD), които във вторник отчетоха тримесечни продажби, които бяха над очакванията на Уолстрийт.

Ocвeн cвивaнe нa зaплaтитe Іntеl пpeдпpиeмa дpyги cтъпĸи зa oгpaничaвaнe нa paзxoдитe. Toвa вĸлючвa нaмaлявaнe нa бpoя нa cлyжитeлитe и пo-мaлĸo paзxoди зa нoви зaвoди. Teзи ycилия би тpябвaлo дa cпecтявaт 3 милиapдa дoлapa гoдишнo. Taзи цифpa щe нapacнe дo 10 милиapдa дoлapa гoдишнo дo ĸpaя нa 2025 г., cпopeд ĸoмпaниятa.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Гигантът Intel ще вложи 5 млрд. долара в завод за чипове в Италия

Новият шеф на Intel ще прибере над 4 млн. долара за година

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички