Испания взема милиарди от банките, дава ги на бедните


Испания взема милиарди от банките, дава ги на бедните
Снимка: iStock

9292

Големите банки в Испания ще платят над 1,1 милиарда евро тази година заради новия данък, въведен от правителството. Така управляващите социалисти се опитват да съберат за две години около 3 милиарда евро, които да използват за социални програми за подпомагане на най-бедните слоеве на населението, съобщава БНР.

Новият данък от 4.8% ще се начислява върху нарасналия нетен доход от увеличените лихви, а така също и върху нетните приходи от такси и комисионни на банковия бизнес в Испания. Преди въвеждането му големите банки в страната отчетоха рекордна печалба за 2022 година от 20,85 милиарда евро.

Най-голяма сума сега ще внесе CaixaBank - около 450 милиона евро, следвана от Santander и BBVA с по 225 милиона евро, Sabadell със 170 милиона, Bankinter с около 100 милиона и Unicaja с 85 милиона евро.

Първото плащане трябва да е тази събота, като някои от банките вече обявиха, че ще обжалват правителственото решение в съда. В случай, че размерът на сумата от нетните приходи от лихви и комисиони, съответстващи на предходната календарна година, не е окончателно известен, той ще бъде временно изчислен на базата на одитната оценка на отчетите. Окончателната самооценка ще бъде представена от 1 до 20 септември.

Размерът на данъка и авансовото му плащане няма да се считат за разход и с тях няма да се намалява данъчната основа за облагане с корпоративния данък.

Неизпълнението на задължението за облагане на свръхпечалбата ще се счита за много тежко нарушение и ще бъде санкционирано с глоба от 150% от прехвърлената сума. Националната комисия по пазарите и конкуренцията ще следи плащането на данъка и ще налага глобите на нарушителите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Създадоха още един банков гигант в Испания

Втора банка в Испания затваря офиси и уволнява хиляди служители

Испанската CaixaBank съкращава 8300 служители, закрива 1500 клона

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички