Испанската CaixaBank съкращава 8300 служители, закрива 1500 клона


Испанската CaixaBank съкращава 8300 служители, закрива 1500 клона
Снимка: CaixaBank

4679

Ръководството на CaixaBank обяви, че след сливането си с банка Bankia ще съкрати 8291 души, което представлява 18,67% от общия брой служители на банката в цяла Испания. Ще бъдат закрити и 1534 клона, или 2% от клоновата мрежа, предава БНР. Commerzbank съкращава още 7000 служители?

Това е най-голямото съкращение в историята на испанския банков сектор. В момента банката има 5639 клона и 44 000 служители. С активи от 623,8 млрд. евро тя е най-голямата банка в Испания.

В началото на месеца от кабинета на изпълнителния ѝ директор Гонсало Гортазар обявиха, че ще започнат процедура за колективно уволнение и изменение на условията на труд, предвидени в член 51 и 41 от Устава на работниците. Като причина бе изтъкнато сливането между CaixaBank и Bankia и реалността на пазара, като отрицателните лихвени проценти и дигитализацията на клиентите.

Сега на среща със синдикатите в Мадрид ръководството обяви, че се надява съкращенията да станат по "нетравматичен начин, като се дава приоритет на доброволността". Представен е План за преместване, който ще позволи на всички хора, които напускат банката, да си намерят работа за кратък период от време. Синдикатите обаче са изненадани от твърде големият брой служители, които ще бъдат съкратени. За да няма напрежение, започват преговори, които се очаква да приключат през юли.

През септември 2020 г. CaixaBank се съгласи да закупи Bankia за 4,3 млрд. евро, като сделката беше подкрепена чрез годишни икономии на разходите на стойност 770 млн. евро до 2023 г. Тогава премиерът на страната Педро Санчес определи този ход като "много положителен" за испанската икономика от "финансова и териториална гледна точка".

По това време банката обаче не предостави никакви подробности за потенциално съкращаване на персонал или закриване на банкови клонове.

Засегнати от последиците от коронавирусната пандемия, свръхниските лихвени проценти в еврозоната и от преминаването на клиентите към онлайн банкиране, испанските заемодатели свиват разходите си чрез съкращаване на персонала и наличните банкови клонове.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички