Италия наложи строги мерки, за да избегне обща карантина


Италия наложи строги мерки, за да избегне обща карантина
Снимка: iStock

4908

Италия наложи по-строги мерки заради увеличаващия се брой случаи на коронавирус в страната. Новите правила са доста рестриктивни, но са необходими, за да се избегне налагането на нова национална карантина. Удължават задълго извънредното положение в Италия

Кметовете ще имат властта да затварят обществените места след 21:00 часа, а работното време на ресторантите и броят на хората, които могат да се събират, се ограничават.

Решението идва, след като Италия регистрира най-големият дневен брой заразени за втори пореден ден. В неделя новозаболелите бяха 11 705, в събота - 10 925.

"Не можем да губим време, трябва да въведем мерки, за да избегнем национална карантина, която може да засегне жестоко икономиката ни", обясни италианският премиер Джузепе Конте в телевизионно обръщение.

Правителството е на мястото си, но всеки трябва да поеме своята лична отговорност - добави Конте, според когото най-ефективните мерки остават най-базовите: маски, дистанция и миене на ръцете.

Промените в училищата касаят по-големите ученици. Те ще започват по-късно училище. Насърчава се увеличаването на дистанцията между тях в класните стаи.

Баровете и ресторантите ще затварят в полунощ, но след 18:00 часа ще е разрешено само обслужването на масите, край бара няма да се сяда. Ще могат да се събират групи от максимум 6 души.

Провеждането на конференции и фестивали се забранява. Аматьорските колективни спортове трябва да бъдат спрени. До 7 дни фитнес центровете и плувните басейни също трябва да реорганизират работата си по нови правила.

75% от служителите в държавните институции ще трябва да работят дистанционно. Същото се препоръчва и на компаниите от частния сектор. Работните срещи и съвещания трябва да се провеждат във видеоконферентна връзка, вместо присъствено. Очаква се работата от къщи да облекчи натиска върху обществения транспорт.

Ограниченията не включват полицейски час, какъвто беше въведен в редица френски градове.

Италия беше най-тежко засегнатата европейска страна от пандемията. Към момента общият брой на потвърдените случаи на коронавирус са 414 000. Смъртните случаи са 36 500 и по този показател страната е на второ място в Европа след Великобритания.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички