Италия отвори първата соларна гигафабрика в Европа


Италия отвори първата соларна гигафабрика в Европа
Снимка: Enel

5427

Италианската енергийна компания Enel откри своето разширено съоръжение за производство на слънчеви панели 3Sun в Сицилия, превръщайки го в най-голямата фабрика в Европа.

Разположена в Катания, фабриката 3Sun вече е един от най-големите заводи за производство на слънчеви панели в Европа и първият по рода си на Стария континент, който произвежда масово панели, които улавят слънчевата енергия от двете страни.

Предприятието за соларни панели, което в момента има производствен капацитет от около 200 мегавата годишно, планира да разшири производството си на фотоволтаични панели, за да достигне 3 гигавата до юли 2024 година, казва Enel.

"С 3Sun ние на практика демонстрираме, че в Италия, а следователно и в Европа, благодарение на иновативната технология, сега можем да произвеждаме най-съвременни фотоволтаични панели, които са конкурентни на международните пазари", казва изпълнителният директор на Enel Франческо Стараче.

"Инициативи като тази са това, върху което ще се гради бъдещето на енергетиката", добавя той, подчертавайки, че Европа трябва да инвестира във вътрешната си верига за доставки, за да увеличи своята енергийна сигурност.

Амбицията на Стария континент е да намали зависимостта си от Китай, който доминира световното фотоволтаично производство. За милиарди: Китайска компания строи най-големия завод за соларни панели в света

Гигафабриката също се очаква да има значително въздействие на местно ниво със създаването на около 1000 директни работни места и повече непреки, според Enel.

Предприятието ще произвежда двустранни фотоволтаични модули, позволяващи на панела да улавя слънчевата светлина от двете страни. Технологията повишава ефективността на фотоволтаичните клетки до 30%, докато настоящата технология има ефективност от около 20%, казват от компанията.

Общата инвестиция за надграждане на съоръжението е около 600 милиона евро, включително 188 милиона евро безвъзмездни европейски средства, идващи от фонда за възстановяване от пандемия и фонда за иновации на ЕС.

Италия залага на възобновяемата енергия

Новата гигафабрика е част от плана на Италия "да се превърне в енергиен център на Европа", казва италианският министър на околната среда и енергетиката Джилберто Пичето Фратин, който участва в откриването на завода. Според Фратин Южна Италия става централна за енергийните доставки на Европа, както като източник на вятърна и слънчева енергия, така и като врата за получаване на газови доставки от Африка.

"Регионалното правителство вече е определило стратегия, която се фокусира върху източниците на зелена енергия и работи усилено, за да съпътства този преход", обясни Ренато Шифани, президент на регион Сицилия. Модулите, произведени във фабриката, ще се продават в цяла Европа, но целта е да се увеличи и вътрешното производство на възобновяема енергия и да се използват в Сицилия и в останалата част на Италия, обясни Шифани.

В момента Италия разчита на изкопаеми горива, главно газ и нефт, за около 2/3 от своя енергиен микс, докато възобновяемите източници покриват само 1/3 от енергийните източници на страната. Целта на правителството е да преобърне тази пропорция, каза Фратин, и да произвежда 2/3 от енергията на Италия от възобновяеми източници, за да гарантира по-голяма енергийна сигурност, като газът ще доставя останалата част.

Правителството предвижда например големи инвестиции в развитието на агроволтаици, които използват земеделска земя за поставяне на слънчеви панели, с цел инсталиране на 1,04 гигавата агроволтаични централи.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Италианци местят завод за соларни панели от Китай в България

Българска компания строи завод за соларни панели в Кюстендил

Корейци влагат 2,5 милиарда долара в заводи за соларни панели в САЩ

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички