Италия стартира фонд за 20 млрд. евро в помощ на бизнеса


Италия стартира фонд за 20 млрд. евро в помощ на бизнеса
Снимка: iStock

2315

Италия ще стартира нов фонд, финансиран с първоначални 3 милиарда евро. Предвижда се с него да се помогне на компаниите, засегнати от коронавируса, да наберат капитал, пише Reuters. Италия с нови мерки в помощ на бизнеса и служителите

Новият фонд, наречен Patrimonio Rilancio, ще бъде финансиран главно чрез специални дългови емисии и ще функционира като инструмент със специално предназначение, управляван от държавния кредитор и инвеститор в акции Cassa Depositi e Prestiti. 170-годишната CDP, която хазната контролира със 83% участие, играе все по-активна роля в корпоративния свят на Италия, за да държи стратегическите активи в национални ръце и да смекчи икономическите щети, причинени от пандемията.

CDP може да използва 3-те милиарда евро като обезпечение за повишаване на ликвидността на пазара, разкриват източници на Reuters.

Министерството на финансите е извадило 24,5 милиарда евро дългови емисии, свързани с Patrimonio Rilancio през тази година, но ще използва част от парите за друга цел - закупуване на агенцията за износ SACE от CDP в сделка на стойност 4,25 милиарда евро. Облигациите за Patrimonio Rilancio ще възлязат на още 19,5 милиарда евро през следващите две години, заяви Министерството на финансите.

Държавният дълг на Италия, пропорционално най-високият в еврозоната след Гърция, достигна рекордните 155,6% от БВП в края на 2020 г. и се прогнозира, че ще се изкачи до 159,8% тази година, най-високото ниво в следвоенната история на Италия. Възползвайки се от по-гъвкавия подход на ЕС за държавна помощ в условията на рецесия, фондът е насочен към нефинансови предприятия в остри затруднения с приходи над 50 милиона евро.

Подкрепата ще бъде предоставена чрез капиталови инжекции, облигации, които се превръщат в акции, или подчинен дълг, който се нарежда под дълг на старши, когато става въпрос за изплащане.

CDP може също така да използва парите на фонда за подпомагане на по-здрави компании заедно с частни инвеститори, както и за закупуване на дялове в регистрирани компании, считани за стратегически важни.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички