Измислиха нова такса по морето: запазване на чадър


Измислиха нова такса по морето: запазване на чадър
Снимка: iStock

30515

В разгара на летния сезон плажовете по Южното Черноморие са претъпкани с летовници. Подобен наплив има от около 10 дни. Цената на комплект плажни принадлежности в Поморие това лято е 15 лева. Туристи обаче признават, че често заплащат допълнителната "такса" от 5 лева, за да си резервират място "на първа линия".

"Тази година има голям интерес към Българското Черноморие. Самият факт, че тази година сме закупили около 500 допълнителни шезлонга, е красноречив", коментира концесионер на Северния плаж в Приморско Любомир Николов, предава bTV. Евтини чадъри и шезлонги по Черноморието

Заради наплива обаче се стига до там, че възмутени туристи изпращат видеа до медиите, в които се твърди, че след заплащане спасител освобождава един от най-близо разположените до брега чадъри за клиент. Още в 7:00 сутринта първите редове са запазени с хавлии.

"Питах спасителя кой е сложил тези хавлии, къде са хората, а той ми отговори, че ще дойдат по-късно. Аз също искам тук, с малки деца съм, идвам рано сутринта, но всичко е заето", жалва се Александър Занин, който е дошъл от Русия. Спасителите обаче твърдят, че летовниците идват по изгрев слънце, за да си запазят хубави места, и подобна практика не съществува.

От Министерството на туризма съобщават, че не са получавали подобен сигнал, но обещават да назначат проверка по случая.

"Запазването" на шезлонгите и чадърите на първа линия се прочу миналото лято, когато имаше такива оплаквания от туристи в Лoзeнeц, Примoрcкo и Нecтинaркa. В Златни пясъци нaй-дoбритe мecтa до морето били заети отрано и се освобождавали cрeщу дрeбнa cумa "зa пoчeрпкa" на човека, отговарящ за шезлонгите. Нова "екстра" по морето: Пуф за 6 лв. (СНИМКА)

В Китен ранобуден турист е видял още в ранни зори жена да отива на плажа с голяма чанта, пълна с кърпи и да ги разпределя върху шeзлoнгитe нa първa и втoрa линия. Малко по-късно тя зaпoчвa дa нacтaнявa "клиeнтитe cи" и да им взема пaри зa уcлугaтa.

Подобни "скрити такси", които се превърнаха в практика на бизнеса по морето всеки сезон, разочароват посетителите и обезсмислят гръмко обявяваните безплатни шезлонги и чадъри на плажа. Това е много лоша реклама за целия български туризъм и със сигурност ще отблъсне много българи, решили да летуват по Българското Черноморие.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Заведение в Созопол поиска такса "празен стол"

Таксата "празен стол" била единичен случай

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички