Израел е сред водещите държави по производство и употреба на дронове


Израел е сред водещите държави по производство и употреба на дронове
Снимка: iStock/Guliver

3689

Израел е една от водещите държави в света по производство и употреба на дронове. Те далеч не са само приоритет само на военните или на държавните служби. Дроновете смело навлизат в личния живот.

Трудно е да си представим съвременната картография на Израел, дори за да се планират основите на бъдещ дом, без снимка от дрон, на която ясно се открояват всички подробности на терена. 

В селското стопанство дроновете помагат за ограничаването на пестицидите, без да се влошава качеството на реколтата. С камера отвисоко се фиксират засегнати от вредители или болести участъци от масивите с различни култури и се пръскат само те. 

Особено важни са безпилотниците в помощ на спасителните служби. Дронът не само може да отрие загубили се в пустинята (или в планината) хора или товари, но и да отнеса на пострадалите храна, завивки и медикаменти. 

Някои от апаратите могат да пренасят до 100 кг товар. Така например може да се транспортира до лечебно заведение ранен, неспособен да се движи сам или пък болен човек. 

Диапазонът на действие е от високи положителни до сериозни минусови температури. 

Но монетата има и друга страна. В ръцете на престъпници или терористи дроновете, които стават все по-достъпни на пазара, могат да представляват сериозна заплаха.

В някои от затворите с дронове се внасят дрога, телефони и други забранени или подлежащи на проверка предмети. Според законите на Израел охранителите не могат да свалят дронове, а само да се опитат да прихванат товара им и да сигнализират на полицията за задържане на тези, които ги управляват извън пределите на затвора. Но обикновено докато пристигне полицията, операторите на дрона вече са го прибрали и са изчезнали. По същата схема са засечени опити за контрабанда през граница. 

В Израел и през зимата е топло и мнозина оставят прозорците си отворени. Полицията съветва да се поставят поне щори, защото в стаята може да проникне дрон, който заснема обстановката. Ако операторът му забележи ценни вещи, те могат да бъдат застрашени. 

„Преди няколко дни свалихме дрон, прeлетял от Ливан. Носеше дрога. Ликвидацията стана без нито един изстрел. Създали сме специални установки, които засичат нежелани летящи предмети и командват тяхната неутрализация“, разказва Яир Майр, който е ръководител на направление за неутрализиране на нежелани летящи средства, предаде БНР. 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички