Израел затвори границите си и взе строги мерки заради Омикрон


Израел затвори границите си и взе строги мерки заради Омикрон
Снимка: iStock

8155

Израел затвори границите си за всички чужденци в опит да спре разпространението на новия вариант на коронавирус Омикрон, предава AFP. Забраната влиза в сила от 00:00 часа на 29 ноември, понеделник и ще действа първоначално за 14 дни. Ограниченията бяха наложени след спешно заседание на правителството, на което бяха обсъдени рисковете за здравната обстановка в страната. Израел "херметически" затвори границите си

Изключения за пътуване ще се допускат само за определени категории лица, след предварително одобрение на Специалния комитет към Министерството на здравеопазването, се казва в изявление на кабинета на премиера Нафтали Бенет. "Трябва да поддържаме строг контрол върху границите на страната", заяви Бенет, цитиран от местни медии.

Така Израел се превръща в първата страна, която затваря напълно границите си заради варианта Омикрон. Само преди 4 седмици Израел отвори отново границите си за ваксинирани чуждестранни туристи след продължително затваряне заради Covid.

Всички влизащи, включително ваксинираните израелци, ще се тестват на летището и ще бъдат изолирани най-малко за 3 дни, като в последния ден ще правят още един PCR тест. Карантината за неваксинирани е 7 дни и също завършва с отрицателен PCR тест.

Израелците, идващи от високорискови страни в червената зона, ще трябва да останат под карантина в определени от властите държавни хотели, докато получат отрицателен резултат от теста за вируса. Чужденци, които все пак са допуснати по някаква причина в Израел, също ще бъдат изолирани в такива хотели. Цялата процедура по тестването и карантинирането се контролира от военните. Задължителна карантина за всички пристигащи от България в Израел

При нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на България в Израел на телефони: +972 547640089, +972 545954379 или на е-mail: Embassy.TelAviv@mfa.bg.

Предпазливостта е най-важна

Премиерът Нафтали Бенет каза, че Израел трябва да бъде предпазлив и да сведе до минимум рисковете на фона на несигурността относно новия вариант на Omicron COVID-19.

"Ключът тук е предпазливост и минимални рискове, докато не научим повече. Искаме да запазим огромното постижение на Израел по време на вълната Делта – отворен и функциониращ Израел, с функционираща икономика и активна образователна система с деца, които ходят на училище. Това е основният приоритет", посочва Бенет.

Израелският премиер е разговарял с шефовете на Pfizer и Moderna в събота вечерта, както и с водещи здравни експерти. Той призовава сънародниците си да се ваксинират и да си поставят бустерна доза, дори ако са преболедували. Бенет препоръча на родителите да ваксинират децата си преди празника Ханука, който започва в неделя вечер.

"Особено сега, преди да избухне вариантът, това е точно моментът да се ваксинирате. Това е възможността да защитите семейството си, децата си и себе си. Който не е имал бустерна доза, се отказва от жизненоважна защита в критичен момент", посочва израелският премиер.

Нови строги мерки

Като допълнителна предпазна мярка, правителството разреши на службата за вътрешна сигуност Шин Бет да следи заразените хора чрез специална технология, използвана в началото на пандемията. Мярката ще се приложи по ограничен метод за кратко време и само за заразените с Омикрон, увери министрите директорът на агенцията Ронен Бар. Израел започва да следи с гривни карантинираните

Досега в Израел е установен един случай и има подозрения за още 7. Сред потенциално заразените са и трима души, които скоро не са пътували в чужбина, което поражда опасения, че новият вариант вече циркулира на израелска територия.

Заразеният случай наскоро се е върнал от Малави, а четирите съмнителни случая са се върнали от пътувания в чужбина през последните дни. Трима от предполагаемо заразените са били ваксинирани, а останалите четирима са неваксинирани.

Пристигащите от високорискови страни в червената зона (включваща почти цяла Африка) ще бъдат поставени под карантина, включително тези, които са били ваксинирани или възстановени от COVID-19. Израелските власти забраниха пътуванията до тези държави, а техни граждани нямат право да влизат на израелска територия.

Гражданите на Израел, които заминават за други райони, ще трябва официално да декларират, че няма да отидат в държави от червения списък. Пътуването до опасните страни или опитът за такова без специално разрешение се наказва с глоба от 5000 шекела (1570 долара).

Очаква се новите ограничения да продължат поне няколко седмици, докато властите разберат по-добре заплахата, която представлява вариантът Омикрон.

Въпреки високия процент ваксинирани през последните няколко дни заразените в страната се увеличават. 508 души са били диагностицирани в петък, което представлява 0,66% от 79 000 проведени теста. 167 души са хоспитализирани, от които 125 са в тежко състояние.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички