Източноевропейците напускат Обединеното кралство месеци преди Brexit


Източноевропейците напускат Обединеното кралство месеци преди Brexit
Снимка: iStock/Guliver

14687

Броят на източноевропейците, живеещи във Великобритания, се понижава през миналата година – преди края на преходния период след Brexit, до нивата от 2015 г., тъй като блокадите заради коронавируса затвориха големи части от икономиката, съобщава Bloomberg.

Чуждестранните граждани във Великобритания намаляват до юни, като най-голям спад е регистриран сред жителите от страните от Европейския съюз, които са се присъединили към блока през 2004 г., сочат данни на Националната статистическа служба (ONS). Това включва гражданите на Полша, Естония и Словения. Как ще се пътува, учи и работи във Великобритания?

Данните повдигат съмнения дали тези служители ще се завърнат в Кралството след отшумяването на пандемията. Имиграцията се превърна в гореща тема по време на референдума за Brexit през 2016 г., като някои твърдят, че възможността за свободно движение в блока създава твърде голяма кoнкуренция за британците на пазара на труда в собствената им страна. Бизнес групите настояват за повече гъвкавост при наеманията в сектори като здравеопазването и строителството.

Двойният удар от Covid-19 и Brexit може да допринесе за намаляване на броя на източноевропейците в страната. Първите ограничителни мерки във Великобритания за овладяване на пандемията, въведени през пролетта на 2020 г., затвориха бизнесите, чиито дейности не са от съществена важност, както и училищата, което вероятно е накарало някои служители да напуснат страната. Лондон, чийто сектор на услугите понесе тежък удар от вируса, отчита най-голям отлив на чужденци.

Въпреки спадовете поляците все още имат най-висок дял сред чужденците във Великобритания, показват данните. В Лондон делът на чужденците е малко над 1/5 - най-висок в сравнение с който и да е регион.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички