Извънредно положение и драконовски мерки в Чехия


Извънредно положение и драконовски мерки в Чехия
Снимка: iStock

14567

Във връзка с влошената епидемична обстановка в условията на COVID-19, считано от 27.02.2021 г. до 28.03.2021 г. е обявено извънредно положение в Чешката република, съобщават от Mинистерството на външните работи. Въвеждат се по-строги ограничителни мерки, които засягат придвижването на гражданите от 1 до 21 март. Чехия затвори границите си за чужденци

Сред тях са изискванията гражданите, работещи в друг район спрямо адресната си регистрация, да представят потвърждение от работодателя. При посещение на лекар или на административно ведомство в друг район е необходима писмена декларация или формуляр, удостоверяващ датата и мястото на посещението. Посещенията на роднини в същия район няма да са разрешени, освен ако не са за осигуряване на неотложни нужди.

Прекратява се и присъственото обучение в училищата, детските градини и яслите. Предвидено е изключение само за такива към здравни заведения или отворени за децата на медици и екипи на спешната помощ. Остават отворени магазините за хранителни стоки, аптеките, дрогериите, оптиките и магазините за цветя.

Продължават да функционират бензиностанциите и местата за предаване на закупени онлайн стоки. Затварят се обаче книжарниците и магазините за детски дрехи и обувки. Удължава се възможността на ресторантите да продават храна през прозорец.

Задължително е носенето на медицинска маска или респиратор на работа. Предвидено е изключение за гражданите, работещи сами в кабинет или работят от дома. Осигуряването на предпазните материали ще е задължение на работодателя. Продължава да е в сила изискването за ползване на респиратор в магазините, градския транспорт и в здравните заведения. Контролът за спазване на ограничението на придвижване е възложен на полицията.

Причината за строгите ограничения е рекордната заболеваемост от коронавирус. 10,7-милионната Чешка република, в която всеки десети е бил заразени през последната година, има най-високия процент заразени на глава от населението в света през последната седмица. 10 пъти по-висок е броят заразени в Чехия от съседна Германия, например. Само за пет месеца броят на жертвите скочи до 20 000 от около 600. Страната е засегната и от британския щам. Броят на пациентите в тежко състояние е рекорден.

Индустрията продължава да работи, за разлика от началото на пандемията, когато големите фабрики бяха затваряни за няколко седмици, затруднявайки икономиката. Ресторанти, фитнес зали, театри и други развлекателни заведения са затворени, отворени са само магазини, продаващи стоки от първа необходимост.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички