Жалбите на Гинка Върбакова срещу спирането на сделката за ЧЕЗ не са уважени


Жалбите на Гинка Върбакова срещу спирането на сделката за ЧЕЗ не са уважени
Снимка: БГНЕС

4187

Административният съд в София е отхвърлил жалбите на Гинка Върбакова срещу спирането от страна на КЗК на сделката между "Инерком България" и ЧЕЗ за българските активи на чешкото енергийно дружество. Това става ясно от решение на съда.

Двете жалби на компанията на Върбакова станаха факт, след като първо КЗК не разреши сливане, защото така щяло да има предпоставки за монпол на соларния пазар. След това КЗК отказа да образува производство при подадена втора жалба от "Инерком", защото компанията на Върбакова вече беше подала жалба във ВАС заради спирането на сделката, а КЗК счете, че това означава, че не може да има ново производство, щом съдът по същество трябва да се произнесе по същия въпрос по вече подадена друга жалба. Интересното в случая обаче е, че ВАС задължи КЗК да започне второ производство. Компанията на Върбакова обаче не е съгласна, че трябва да има блокиране на процеса по завършване на сделката.

Сега според АССО КЗК правилно е счела, че може да има монопол на соларния пазар, като съдът не приема за аргумент против тази оценка продажбата на ВЕИ активите на "Инерком България", защото тече дело във ВАС. А КЗК не можела да се произнесе с анализ без яснота относно положението на придобиваната група предприятия на ЧЕЗ, тяхната икономическа сила и значение за пазара, което от своя страна влияе пряко върху извода относно оценката за бъдещата сила и мощ на "Инерком България" на българския енергиен пазар, докато има дело във ВАС по първата жалба на "Инерком България".

Припомняме, че КЗК спря сделката между "Инерком" и ЧЕЗ, защото щяло да има монопол във фотоволтаичния сектор. Само че според цитирани от самата КЗК данни "Инерком" и ЧЕЗ събират обща общност от 26 мегавата при пазар от 1043 мегава.

Освен жалбите на Върбакова, съдът отхвърля и две идентични жалби на ЧЕЗ срещу спирането на сделката. Обжалвания може да има в седемдневен срок.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички