Железниците ни дължат обезщетение при закъснял или катастрофирал влак


Железниците ни дължат обезщетение при закъснял или катастрофирал влак
Снимка: iStock/Guliver

15518

Влаковете също ще ни плащат при закъснение като самолетите. Това предвиждат нови правила за жп превозите, приети и влезли в сила във всички страни от Европейския съюз. Какви са правата ни, ако полетът ни закъснее?

Железопътните превозвачи вече са длъжни да изплащат обезщетение в рамките на 50% от стойността на билета, ако влакът е закъснял с повече от 2 часа.

От Асоциация "Активни потребители" поясняват, че обезщетение в рамките на стойността на половин билет се дава на пътници, които не са получили възстановяване на направените разходи за пътуването.

При закъснение в рамките от 60 до 119 минути компенсацията е в размер на 25 на сто от стойността на билета. Парите трябва да бъдат платени от железницата в срок до 1 месец, пише вестник "Телеграф".

Закъснения и пропуснати връзки

При закъснение, което е станало причина за изпускане на връзка с друг транспорт или при отменено пътуване, пътникът има право на възстановяване на пълната цена на билета и връщането му до изходната точка на пътуването.

Закъсненията са нещо обичайно за родните железници – повечето от влаковете са остарели и често се случват разнообразни повреди, които забавят пътуванията с часове. Влаковете у нас закъснели 4 710 пъти от началото на годината

Справка на вестника в сайта на БДЖ за движението на влаковете на 7 август установява, че международният бърз влак по направление Димитровград – Горна Оряховица се движи със закъснение от 106 минути. Този от Добрич – Варна се отменя поради липса на локомотив, като пътниците ще бъдат превозени с автобус.

За 8 закъснения на влакове от 6 до 11 часа в понеделник съобщават БДЖ на своя сайт. Седем са отменените пътнически влакове за същото време. Ден по-рано бърз влак за София, който трябвало да направи връзка с пътнически на гарата в Мездра, закъснял със 120 минути. Кошмар ли е пътуването с влак в Източна Европа?

Масово закъсняват влаковете от и до морето, показва проучване на "Банкеръ", проведено в периода 1 юни – 20 юли 2022 г. За 50-те дни на проучването пътническите композиции, пътуващи от София до Варна и Бургас и обратно, са натрупали хиляди минути закъснения.

Най-големи са закъсненията при нощните влакове между столицата и морето, които изостават с графика на всяко второ пътуване. Така влакът до Варна е натрупал общо 17 часа и половина закъснение, а този до Бургас – близо 12 часа.

Компенсация при инцидент

Според европейските правила при катастрофа или инцидент по време на пътуване с влак няма финансови ограничения за отговорността на компанията в случай на смърт или нараняване на пътник. ЖП превозвачът носи отговорност и в случай на нараняване на пътник при слизане или качване на влака. Минималното застрахователно покритие на един пътник трябва да е 310 000 евро. Какви са настоящите условия, при които са застраховани пътниците на БДЖ - четете тук

За причинени вреди на пътник до 220 000 евро превозвачът не може да ограничава или изключва своята отговорност, гласят правилата на ЕС. За покриване на непосредствените разходи след инцидента пътникът има право на авансово плащане в рамките на 15 дни от установяване, че той е потърпевш. В случай на смърт авансовото плащане не може да е по-малко от 21 000 евро.

Превозвачът е отговорен и за пълна или частична загуба или повреда на личните вещи на пътника при излизане на влака от релсите, внезапно спиране, тръгване и други инциденти по вина на екипа. Пътникът ще получи компенсация до 1800 евро при повреда на ръчен багаж или щета вследствие на инцидент, ако компанията е отговорна.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички