Как да намалим сметката за ток и кои уреди консумират най-много?


Как да намалим сметката за ток и кои уреди консумират най-много?
Снимка: iStock

22340

Днес домакинството ни е изпълнено с редица електрически уреди, без които животът ни не би бил толкова улеснен. Заради високите сметки на електроенергия напоследък обаче е полезно да знаем кои домакински уреди консумират най-много енергия, съобщава Wirtualna Polska.

Някои уреди, като например хладилника, трябва да бъдат включени към електрическата мрежа през цялото време. Въпреки това има някои, които е по-добре да бъдат изключени от мрежата, когато не се ползват, пример за това е електрическа кана. 5 уреда, които харчат ток дори и изключени

Електрическа кана

Електрическата кана консумира значително количество енергия, нетипично за размера си, като това количество може да достигне до 240 kWh годишно.

Електрическа крушка

Обикновената електрическа крушка консумира повече ток, отколкото подозирате. Осветлението на апартамент, например от около 60 кв. м може да излезе солено. Затова е добре да замените традиционните крушки с LED и енергоспестяващи крушки или да намалите количеството изкуствена светлина. Така ще спестите електроенергия и съответно – пари. 4 съвета за пестене на ток по празниците

Зарядно за телефон

Честа практика е да оставим зарядното устройство в контакта, след като телефонът е зареден напълно. Измервания, направени от Яцек Блонярц от Научния център "Коперник", показват, че неизползваните зарядни устройства, включени в контакта, консумират 0,1-0,5 W. И макар че тази цифра на пръв поглед изглежда малка, в зависимост от броя на зарядните устройства, количеството изразходвана енергия може да се окаже голямо. И зареденият смартфон, който остава включен в електрическата мрежа консумира немалко количество ток, около 2/3 от консумацията му при зареждане, т.е. 2,45 W. Как да плащаме по-малко за ток: няколко полезни съвета

Хладилник

Хладилникът е сред домакинските уреди, които не могат просто да бъдат изключени от електрическата мрежа. Той може да консумира около 300 kWh годишно. Независимо от това има някои трикове, с които да намалите консумацията на енергия. Например можете да намалите температурата, в зависимост от храните вътре, като разбира се, не трябва да прекалявате, за да не се развалят. Друго – да намалите количеството на съхраняваната храна.

Индукционни котлони и фурна

Индукционният плот изразходва най-много енергия от всички кухненски уреди и трябва да бъде свързан от квалифициран електротехник. Годишното му потребление на енергия може да достигне до 750 kWh.

Фурната също е сред най-енергоемките кухненски уреди, нейното годишно потребление на енергия може да бъде около 500 kWh.

Съдомиялна машина

Съдомиялната машина също може да увеличи годишното ви потребление на ток, особено ако се използва ежедневно. Затова, за да спестите от сметката си за ток, е добре да я включвате само когато имате голямо количество мръсни съдове. Това ще спести както електроенергия, така и вода.

Пералня

За разлика от гореизброените уреди пералната машина е малко по-икономична и нейните годишни разходи за енергия могат да бъдат не чак толкова големи.

Лаптоп

Лаптопът често е в центъра на домашния офис, особено ако работите дистанционно. Ако например, е включен по 8 часа дневно, потреблението му на енергия за година може да достигне около 140 kWh.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Изключете електроуредите от контактите, ако ще отсъствате дълго от дома

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички